Diyarbakır'da karaciğer yetmezliği teşhisi konulan Ferzende Keser, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde kız kardeşi Mülkiye Keser'den alınan karaciğer dokusuyla sağlığına kavuştu.

Van’da Kontrolden Çıkan Minibüs Takla Attı: 2 Kişi Yaralandı Van’da Kontrolden Çıkan Minibüs Takla Attı: 2 Kişi Yaralandı

Fazla Kilolarından Kurtulup Bağışladığı Karaciğeriyle Ağabeyini Hayata Bağladı 2

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Sorumlusu Doç. Dr. Murat Sevmiş, kız kardeşin büyük bir özveri gösterdiğini ve karaciğer yağlanmasını azaltmak için 2,5 ayda 12 kilo verdiğini belirtti. Sevmiş, "Bu çabanın ardından onu donör olarak tercih ettik ve her iki ameliyat da başarılı geçti. Mülkiye Hanım'ın bu fedakarlığı, örnek teşkil edecek bir durumdur," dedi.

2,5 ayda 12 kilo vererek ağabeyine karaciğer dokusunu bağışlayabildi

Fazla Kilolarından Kurtulup Bağışladığı Karaciğeriyle Ağabeyini Hayata Bağladı 3

Altı çocuk babası Ferzende Keser, daha önce gittiği hastanede siroz teşhisi almıştı. Hastalığın ilerlemesi üzerine, yaklaşık üç ay önce Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvurdu ve burada karaciğerinde kitle tespit edildi. Keser'in karaciğer nakli olması gerektiği söylendi ve uygun bir donör arayışına başlandı. Kız kardeşi Mülkiye Keser, donör olmak istedi ancak karaciğerinde yağlanma olduğu için kilo vermesi gerektiği kendisine iletildi. Keser, doktorların desteğiyle 2,5 ayda 12 kilo vererek ağabeyine karaciğer dokusunu bağışlayabildi. On saat süren başarılı bir operasyonla nakil gerçekleştirildi.

"Kız kardeşim karaciğerini vermeseydi yaşamam zor olacaktı"

Fazla Kilolarından Kurtulup Bağışladığı Karaciğeriyle Ağabeyini Hayata Bağladı 5

Ferzende Keser, kız kardeşinin karaciğerini bağışlamamış olsaydı hayatta kalmasının zor olacağını söyledi. "Daha önceki hastanede siroz teşhisi kondu, ilaçlar yazıldı ama ilaçlar beni rahatsız etti. Daha sonra buraya geldim ve doktorlar karaciğer nakli olmam gerektiğini söylediler. Kız kardeşim karaciğerini verdi, çok mutluyum. Doktorlarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum," dedi. Ameliyatın başarılı geçtiğini vurgulayan Keser, kendisinin ve kız kardeşinin sağlık durumlarının çok iyi olduğunu ifade etti.

“Sabah akşam spor yaparak 2,5 ayda 12 kilo verdim”

Fazla Kilolarından Kurtulup Bağışladığı Karaciğeriyle Ağabeyini Hayata Bağladı 4

Mülkiye Keser, ağabeyine donör olma kararını hiç tereddüt etmeden aldığını belirtti. "Ağabeyim bana karaciğerini vermemi istemedi, ben gönüllü oldum. Ancak karaciğerimde yağlanma olduğu için kilo vermem gerekiyordu. Sabah akşam spor yaparak 2,5 ayda 12 kilo verdim. Şimdi çok şükür, hem ben hem de ağabeyim sağlıklıyız," dedi. Kardeşine karaciğerini bağışlamaktan dolayı çok mutlu olduğunu ve bu kararından pişman olmadığını ifade eden Keser, "Kim olursa olsun, yine verirdim," diye ekledi.

Fazla Kilolarından Kurtulup Bağışladığı Karaciğeriyle Ağabeyini Hayata Bağladı 6

"Mülkiye Hanım'ın çabasıyla hızlıca nakil sürecini tamamladık"

Organ Nakli Sorumlusu Doç. Dr. Murat Sevmiş, Ferzende Keser'in karaciğerinde tümör olduğunu ve kadavradan nakil imkanının sınırlı olması nedeniyle canlı donör bulmakta zorluk çektiklerini açıkladı. Kız kardeşinin fedakarlığı sayesinde hastalığın ilerlemeden nakil yapabildiklerini belirten Sevmiş, "Erken müdahale etmeseydik, tümörün büyümesi nakil şansını ortadan kaldıracaktı. Mülkiye Hanım'ın çabasıyla hızlıca nakil sürecini tamamladık," dedi. Sevmiş, başka bir tedavi seçeneğinin olmadığını ve hastanın hayatının bu operasyonla kurtulduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA