Kimlerin hangi koşullarda emekli olacağı, SGK tarafından belirlenir. SGK, sigorta başlangıç tarihine göre emeklilik kriterini belirler. 08.09.1999 öncesinde sigortalı olanlar için farklı, daha sonraki tarihler için farklı düzenlemeler söz konusudur.
Son dönemlerde yapılan çalışmalar neticesinde emeklilik tablosunda ciddi değişiklikler söz konusu oldu. En köklü değişiklik EYT Yasası kapsamında yapıldı. Böylece 3600 prim günü ile emekli olma imkânı ortaya çıktı. Yeni tabloda 1800 gün prim ödemesi olanlar için de çeşitli avantajlar sağlanıyor.
1800 GÜN PRİMLE KİMLER EMEKLİ OLABİLİR?
1800 gün prim günü olan kişiler, yaştan emeklilik hakkı elde edebilir. 1800 günle malulen emekli olunabilir. Sigortalı olarak çalışmaya başladıktan sonra meslekte kazanma gücünün %60’ını kaybedenler, malulen emekli olabilir. Malulen emeklilik için 1800 gün prim ödemesi yapmak yeterlidir. Ayrıca 10 yıl sigortalılık süresi şartı da bulunur.
3600 günle emeklilik, 08.09.1999 tarihinden önce sigortalı olanlar için söz konusudur. Bu tarihten önce sigortalı olanlarda yaş şartı aranmaz.
İLK DEFA 1999 SONRASINDA SİGORTALI OLANLAR İÇİN EMEKLİLİK
İlk defa 08.09.1999 tarihinden sonra sigortalı olanlar, EYT hakkından yararlanamıyor. Ayrıca bu tarihten sonra sigortalı olanların emeklilik için prim ödeme gün sayısı daha yüksektir. 08.09.1999-30.04.2008 arasında sigortalı olanların emekli olması için 4500 gün prim ödemesi yapması gerekir.
Emekli olmak isteyenler daha uzun süre prim ödeyerek daha fazla emekli maaşı alabilir. Emekli olmak için tüm şartlar yerine getirilmelidir. Yaş, prim ödeme gün sayısı gibi şartlar sağlanmalıdır.
Kısmi emeklilik, malulen emeklilik gibi uygulamaların yanı sıra borçlanma ile de erken emekli olunabilir. Kadınların doğum borçlanması yapma şansı vardır. Erkekler ise askerlik borçlanmasından yararlanabilir. Sosyal Güvenlik Kurumuna borcu olanlar, yapılandırma ile borçları kapatabilir. Ne zaman emekli olacağınızı, e-Devlet sistemi üzerinden kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz.
Kaynak: Haber Merkezi