Bölge

2024 Tahmini Kuru Kayısı Rekoltesi Açıklandı

Malatya'nın kıymetli tarımsal ürünü kuru kayısı için 2024 yılı tahmini rekolte açıklandı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleştirilen saha çalışmaları ve gözlemler sonucunda, Vali Ersin Yazıcı tarafından kamuoyuna duyurulan tahmini rekolte, 107 bin 517 ton olarak belirlendi.

Yazıcı, yaptığı açıklamada, "Kayısı yetiştiriciliği İlimiz ekonomisinde bilinen ve ticarete konu olan en önemli tarımsal ürünümüzdür. İlimiz, Türkiye kayısı üretim alanının yüzde 62, yaş kayısı üretiminin yüzde 38, Türkiye kuru kayısı üretiminin yüzde 90, Dünya kuru kayısı üretiminin yaklaşık yüzde 55’ini karşılamaktadır. Malatya’da yaklaşık olarak 40 bin aile geçimini kayısı üretimi yaparak sağlamaktadır. Bu kıymetli ürün ilimize ortalama olarak yıllık yaklaşık 400-500 milyon dolar gelir sağlamaktadır. Kayısı, Ülkemizdeki ve Dünyadaki markamızdır. Ayrıca ekolojik özelliklerinden dolayı renk, tat, koku, aroma ve kuru madde bakımından dünyanın en kaliteli kayısıları yine Malatya'da yetiştirilmektedir" belirtti.

Yazıcı, rekolte tahmininin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonunda, çeşitli kurum ve kuruluşların katılımıyla gerçekleştirilen kapsamlı incelemeler sonucu belirlendiğini dile getirdi. Saha çalışmaları ve gözlemler doğrultusunda hesaplanan bu rakamın, iklim şartları, doğal afetler ve işçilik gibi faktörlerle değişebileceğini söyledi.

Malatya'da üretilen kuru kayısının, iç ve dış pazarda ticarete konu olduğunu vurgulayan Yazıcı, bu yıl da ürünün tümünün ticarileştirilmesinin hedeflendiğini ve rekolteye ilişkin sürecin hasat dönemine kadar titizlikle takip edileceğini belirtti.