Güncel

28 Eylül Tarihinde Tarihi Olaylar

Osmanlı İmparatorluğu'nun Preveze'deki zaferinden, Ariel Şaron'un Haremü'ş Şerif'e provokatif ziyaretine kadar 28 Eylül'de yaşanmış önemli tarihi olaylara bir bakış.

Tarih boyunca 28 Eylül'de pek çok önemli olay yaşanmıştır. 1538'de Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki Osmanlı donanması, Preveze Deniz Savaşı’nda Cenevizli Amiral Andrea Doria’nın donanmasına karşı büyük bir zafer kazandı. 1730'da ise Patrona Halil isyanı başladı ve Osmanlı'da Lale Devri'nin sonunu getirdi.

1937'de Mussolini ve Hitler, Berlin'deki kitlesel gösteride barışa inandıklarını belirttiler. 1950'de Kore'ye BM emrine verilen Türk birliği harekete geçti. 1970'te ise Mısır’da laik diktatörlük devrini başlatan Cemal Abdunnasır vefat etti.

20. Yüzyılın Sonları ve 21. Yüzyılın Başları

1978'de Sovyetler Birliği, Kuzey Kutbu’nda nükleer denemeler yaptığını açıkladı. 1995'te Filistin Kurtuluş Örgütü lideri Yaser Arafat ile İsrail Başbakanı Yitzhak Rabin, Batı Şeria’nın Filistin yönetimine devri konusunda anlaştılar. Ancak 2000 yılında siyonist İsrail’in lideri Ariel Şaron, Haremü’ş Şerif’e girerek İkinci İntifada'nın fitilini ateşledi. Aynı yıl, Türkiye'de Cumhurbaşkanı ile Hükümet arasında kararnamelerle ilgili başlayan tartışma, gündemi belirleyen ana meselelerden biri oldu.

Son olarak 2014'te Japonya'da Ontake Yanardağı patladı ve 30 kişi hayatını kaybetti. Yine 2014'te Mısır'da darbe ile iş başına gelen Cunta Yönetimi, Müslüman Kardeşler Teşkilatı’na karşı ağır kararlar aldı.