ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ülkenin borç limitinin 1 Haziran'a kadar artırılmaması veya askıya alınmaması halinde nakit sıkıntısıyla karşı karşıya kalabileceğini belirtti.

Yellen, borç limiti hakkındaki son bilgileri ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy'ye gönderdiği yeni bir mektupla paylaştı.

Yellen, Hazine'nin Haziran ayının başlarına kadar borç limitini yükseltmeyi veya askıya almayıp tüm yükümlülükleri yerine getiremeyeceğini tahmin ettiklerini bildirdi.

Yellen, bu tahminlerin mevcut verilere dayandığını, federal gelirlerin, harcamaların ve borçların tahminlerden farklı olabileceğini söyledi.

Son dakika uyarısı

Hazine'nin olağanüstü önlemleri tükettiği fiili tarihin birkaç gün veya hafta sonra olabileceğinin altını çizen Yellen, daha fazla bilgi edinildikçe gelecek hafta Kongre'ye ek bilgiler sunacağını açıkladı.

2025 hac ön kayıt ve yenileme işlemleri için süre uzatıldı 2025 hac ön kayıt ve yenileme işlemleri için süre uzatıldı

Yellen, "Borç limitinin artırılmaması veya askıya alınmaması işletme ve tüketici güvenine ciddi bir darbe vurabilir, vergi mükellefleri için kısa vadeli borçlanma maliyetlerini artırabilir ve ABD'nin kredi notunu olumsuz etkileyebilir." şeklinde değerlendirmede bulundu.

Haziran başında vadesi dolan menkul kıymetler için Hazine'nin borçlanma maliyetlerinin şimdiden önemli ölçüde arttığını belirten Yellen, Kongre'nin borç limitini artıramaması halinde Amerikan aileleri için ciddi zorluklar yaratılabileceğini, ülkenin küresel liderliğinin zarar göreceğini ve ulusal güvenliği tehdit edeceğini belirtti.

Yellen, Kongre'nin itibarını korumak adına mümkün olan en kısa sürede harekete geçmelerini istedi.

ABD federal hükümeti, temerrüde yol açabilecek 31,4 trilyon dolarlık borç limitine ulaşmış durumda.

Borç limiti, ABD hükümetinin ödünç alabileceği para miktarının üzerindeki sınırı ifade eder.

Cumhuriyetçilerin çoğunluğa sahip olduğu Temsilciler Meclisi'nde, borç limiti konusunda önemli harcama kesintileri öngörülüyor. Demokratlar ise borç limitinin yükseltilmesini istiyorlar ve Cumhuriyetçilerin belirli bir harcamayı kısmaları önerisini reddediyorlar.

ABD Başkanı Joe Biden, borç limiti konusunu görüşmek üzere Salı günü Kongre liderleriyle bir araya gelecek.

Kaynak: İlke Haber Ajansı (İLKHA)