Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde bulunan ve "kuş cenneti" olarak adlandırılan Arin Gölü, kuraklık ve iklim değişikliklerinin etkisiyle son 18 yılda 5 kilometrekarelik bir alan kaybetti. İHA haberine göre; sodalı suyuyla önemli bir sulak alan olan göl, Türkiye'nin 3. yüksek dağı Süphan Dağı'nın eteklerinde yer alıyor.

Bitlis'e Dün Gece Gelen Turist Bıçaklı Saldırıda Ağır Yaralandı Bitlis'e Dün Gece Gelen Turist Bıçaklı Saldırıda Ağır Yaralandı

Arin Gölü ve Bölgedeki Kuruma Tehlikesi: Uydu Görüntüleriyle Analiz

Uydu görüntülerini inceleyen Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, 2005 ile 2023 yılları arasındaki dönemde Arin Gölü'nün yüzey alanının 15 kilometrekareden 10 kilometrekareye düştüğünü belirtiyor. Göldeki çekilmenin, bölgedeki diğer küçük göllerde de görülen benzer durumlarla paralellik gösterdiğini ifade eden Akkuş, göldeki bu kaybın önümüzdeki yıllarda tamamen kuruma noktasına ulaşabileceği uyarısında bulunuyor.

adilcevazda-bulunan-arin-golu-kurumaya-maruz-kaliyor.jpg
Adilcevaz'da Bulunan Arin Gölü Kurumaya Maruz Kalıyor

Uzmanlar, bölgedeki su kaynaklarının sürdürülebilirliği için önlemlerin alınması gerektiğini vurguluyor ve Arin Gölü'nün eski günlerine kavuşabilmesi için yağışların artmasını umut ediyor.

adilcevazda-bulunan-arin-golu-kurumaya-maruz-kaliyor-3.jpg

adilcevazda-bulunan-arin-golu-kurumaya-maruz-kaliyor-2.jpg

adilcevazda-bulunan-arin-golu-kurumaya-maruz-kaliyor-1.jpg

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)