Bitlis

Ahlat'ta Malazgirt Zaferi’nin 953. Yıl Dönümü Coşkuyla Kutlandı

Loading...

Malazgirt Zaferi’nin 953. yıl dönümü kutlamaları, Bitlis’in Ahlat ilçesindeki Recep Tayyip Erdoğan 1071 Millet Bahçesi’nde başladı. Çarho mevkiinde bulunan 1071 Sultan Alparslan Otağı’nda düzenlenen etkinlikler, geniş bir katılım ve renkli görüntüler eşliğinde gerçekleşti. 51 çadırda illerin tanıtıldığı sergiler açılırken, alanda atlı oyunlar, gösteriler, tanıtım sergileri ve konserler düzenleniyor.

Etkinliklerde Solo Türk, Malazgirt Zaferi'nin 953. yıl dönümü nedeniyle gösteri ve selamlama uçuşu gerçekleştirdi. Ahlat Belediye Başkanı Yavuz Gülmez, Ahlat’ın tarihsel önemini vurgulayarak, “Osman Gazi’nin babası Ertuğrul Gazi Ahlat’ta doğdu. Tarih boyunca Ahlat’ta alimler, arifler ve gönül erleri Anadolu’ya İslam mührünün vurulmasında çok büyük roller oynadı. Niksar ve Harput ile birlikte Müslüman Türklerin Anadolu’da üç tutunma yerinden biri olan Ahlat’ta gerçekleşen bu etkinlik ile tarihinden almış olduğumuz ilhamı gelecek kuşaklara aktarıyoruz. 8 bin 200 ecdat mezarının bulunduğu kabristandaki her bir şahide her bir kitabe aynı zamanda bizim bu topraklardaki binlerce yıllık varlığımızın hafıza kayıtlarıdır. 1042 yılı itibari ile kadim Türk toprağı olan Ahlat, 1071 yılında tarihinin önemli bir kırılma noktasına şahitlik etti. Sultan Alparslan Hazretleri Cuma namazını burada kıldı. Atının kuyruğunu burada bağlayıp Malazgirt Zaferi için buradan hücuma kalktı. Kutalmış oğlu Süleyman Bey Anadolu’nun fethini buradan planladı. Kadim Türk devletleri buradan mayalandı. Osmanlıyı kuran Kayı aşireti yıllarca Ahlat’ta yaşadı. Osman Gazi’nin babası Ertuğrul Gazi Ahlat’ta doğdu. Tarih boyunca Ahlat’ta alimler, arifler ve gönül erleri Anadolu’ya İslam mührünün vurulmasında çok büyük roller oynadı” dedi.

Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Haydar Ali Yıldız ise, “Binlerce yıllık bir tarihin, bir evladı olarak atalarımızın burada Ahlat'tan bütün Anadolu’ya, Malazgirt'ten bütün dünyaya bir fetih ruhuyla adaleti, barışı, huzuru, kardeşliği, muhabbeti aşıladılar ve biz bugün ecdadımızın izinde Türkiye yüzyılını hep birlikte inşa ederken tarihimizden ilham alarak, medeniyetimizden ilham alarak, geçmişimizden ilham alarak, inancımızdan güç kuvvet alarak hep birlikte ecdadın bize mayaladığı o birlik, beraberlik, kardeşlik duygusuyla ileriye doğru gidiyoruz ve hep birlikte büyük ve güçlü Türkiye'yi bu inançla inşa edeceğiz inşallah” şeklinde konuştu.

Bitlis Valisi Erol Karaömeroğlu, Ahlat’ın medeniyetimizi yeniden yükseltme iradesinin simgesi olduğunu belirterek, “Sultan Alparslan'ın cesareti, şanlı ordumuzun ve kadim milletimizin azim ve kararlılığıyla Anadolu'yu vatan kılmıştır. O gün atalarımız, sadece bir zafer kazanmadı; aynı zamanda bize geleceğe inançla bakmayı, zorluklara karşı dimdik durmayı öğretti. Anadolu topraklarını milletimizin ebedi anavatanı olmasını sağladı. Evet nedir Ahlat? Medeniyetimizi yeniden yükseltme iradesinin adıdır Ahlat. Dosta güven, düşmana korku veren yükselişimizin mührüdür Ahlat. Yeni nesillere aktarılan kutsal değerlerin sembol ismidir Ahlat. Ecdadın gazadan gazaya koşarak inşa ettiği şanlı tarihin adıdır Ahlat. Ahlat; mazisi derin, tarihi şanlı zaferlerle dolu olan kadim yerin adıdır. Ahlat geçmişte birçok savaş sahnelerine şahitlik etmiş, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve birçok farklı kültürleri bir arada barındırmış İslam dünyasının ortak mirasıdır.” dedi.

Açılışta protokol üyeleri tanıtım ve el sanatları stantlarını ziyaret ederken, Van Jandarma Atlı Birlikleri de alanda vatandaşlarla fotoğraf çektirdi. Etkinliğe Bitlis Valisi Erol Karaömeroğlu, Ahlat Kaymakamı Batuhan Bingöl, Jandarma Komutanı Tuğgeneral Zafer Tombul, İl Emniyet Müdürü Ortaç Şekeroğlu ve birçok diğer yetkili katıldı.