Ekonomi

Akaryakıta Üst Üste Zam: Oto Gaze de Fiyat Artışı!

KDV artışı, petrol fiyatları ve dövizdeki değişikliklerin etkisiyle akaryakıta bir zam daha geldi. Benzin ve motorindeki fiyat artışlarından sonra oto gaza da 24 kuruş zam yapıldı. Son 2 ayda akaryakıt fiyatlarında yüzde 70'e varan artış yaşanıyor.

Akaryakıta üst üste gelen zamlara bir yenisi daha eklendi. KDV artışı, petrol fiyatlarındaki artışlar ve döviz kurlarındaki değişiklikler sonucunda benzin ve motorindeki fiyatlar yükseldi. Bu artışların ardından oto gaza da 24 kuruş zam geldi.

Oto gazın litre fiyatı İstanbul'da 14 lira 22 kuruşa, Ankara'da 14 lira 14 kuruşa ve İzmir'de 13 lira 86 kuruşa yükseldi. Son 2 ay içinde benzinin fiyatı yüzde 70, motorinin fiyatı ise yüzde 75 oranında artarak, tarihi zirvelere ulaştı.

Akaryakıt Fiyatlarının Hesaplanması ve Dağıtımında Kullanılan Süreçler

Akaryakıt fiyatlarının hesaplanmasında gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç rafineri satış fiyatı belirleniyor. Gümrüksüz rafineri fiyatı ise Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek hesaplanıyor. Bu hesaplamalar sonucunda dağıtım firmaları, fiyatları belirlerken şirketler ve bölgelere göre küçük değişiklikler yapabiliyor.

Oto Gaz Fiyatlarındaki Artışlar Vatandaşların Bütçesini Zorluyor

Oto gaz fiyatlarındaki sürekli artışlar, sürücülerin ve taşımacılık yapanların bütçelerini zorlamaya devam ediyor. Vatandaşlar, yakıt masraflarındaki bu artışların durdurulması veya azaltılması için önlem alınması talebinde bulunuyorlar. Ancak şu anda akaryakıt fiyatlarındaki dalgalanmalar, dünya ekonomisindeki gelişmeler ve piyasa şartlarına bağlı olarak devam ediyor.