Güncel

Almanya ve Rusya Arasında Diplomatik Kriz

Alman hükümeti, Rusya'dan yıl sonuna kadar ülkedeki 4 başkonsolosluğunu kapatmasını istedi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christofer Burger, Rusya'nın nisan ayında Alman personel varlığını sınırlandırma kararı aldığını ve bu karara Alman okulları ve Goethe Enstitüsü'ndeki personelin de dahil olduğunu hatırlattı.

Burger, "Rus hükümetinin gerilimi artırmak istediğini" belirterek, gereksiz kararın Alman hükümetini Rusya'daki birçok alanda kesintilere zorladığını ifade etti.

Alman hükümeti, Rusya'daki diplomatik varlığı en aza indirmeyi amaçladığını belirtti ve Burger, bu nedenle Kasım sonuna kadar Rusya'daki üç Alman konsolosluğunun kapatılacağını açıkladı.

Burger, yalnızca Moskova'daki Alman Büyükelçiliği ve Saint Petersburg'daki başkonsolosluğunun hizmet vermeye devam edeceğini ve "Bu nedenle Almanya'da faaliyet gösteren 5 (Rus) başkonsolosluğundan 4'ünün faaliyet izninin geri alınmasına karar verdik." dedi.

Burger, kararın Rusya Dışişleri Bakanlığına bugün bildirildiğini ve Rusya'nın bu değişiklikleri en geç 31 Aralık 2023 tarihine kadar tamamlamasını talep ettiklerini söyledi. (İLKHA)