29 Mayıs 1555 tarihinde imzalanan Amasya Antlaşması, Osmanlı Sultanı Kanuni Sultan Süleyman'ın 3. Azerbaycan Seferi sonrasında, Türkmenlerle savaşmanın gereksiz olduğunun fark edilmesi ve kardeş kavgasına son verme amacıyla Osmanlı Devleti ile Safevi Devleti arasında gerçekleşen bir dönüm noktasını simgeliyor.
Barış ve İşbirliği İlk Adımı
Bu tarihi antlaşma ile Doğu Anadolu Bölgesi, Bağdat ve çevresi Osmanlı imtiyaz sahasına dahil edilmiş ve her iki devlet mensubu tüccarlar arasında serbest ticaret başlamıştır. Osmanlı adına Kanuni Sultan Süleyman ve Safeviler adına Şah İsmail'in genç oğlu Şah Tahmasb tarafından imzalanan antlaşma, iki devlet arasında yapılan ilk resmi anlaşmadır.
Antlaşma ve Sonuçları
Amasya Antlaşması, Osmanlı ve Safevi arasında uzun süren çatışmaların ardından ilk adımı oluşturdu. Ancak Safeviler tarafından 1577 yılında bozulan bu antlaşma sonrasında Osmanlı padişahı III. Murad, Safevilerin üzerine sefere çıkmış ve 1590 yılında Ferhat Paşa Antlaşması imzalanmıştır. Amasya Antlaşması, Doğu Anadolu'nun yeni bir dönemine işaret ederek, iki büyük devlet arasında işbirliği ve ticaretin kapılarını aralamıştır.