Mezar taşları üzerinde herhangi bir yazı ya da kitabe bulunmamasına rağmen, uzmanlar baş kısımlarının batı, ayak kısımlarının doğu yönünü gösterdiğini ve dolayısıyla Müslüman mezarı olduğunu belirtiyor. Ankara tarihi ve kültürü üzerine çalışmalarda bulunan Şehircilik Uzmanı Abdülkerim Erdoğan, bu taşların özelliğini açıklarken, Tuz Gölü yarımadası olarak adlandırılan bölgede ve Tuz Gölü'ne oldukça yakın bir konumda bulunan Çavuş köyünde bulunan mezar taşlarının Ahlat'taki mezar taşlarıyla benzerlik gösterdiğini ifade ediyor.

Mezar taşlarının kaygan taş olarak bilinen ve blok şeklinde çıkarılan taşların kırılmadan çıkmış haliyle getirilip mezarlarda şahide taşı olarak kullanıldığını belirten Erdoğan, bu taşların farklı kalınlıklarda yontularak köydeki farklı yapılarda dekoratif amaçlı da kullanıldığını dile getiriyor. Çavuş köyündeki bu mimari yapının Şereflikoçhisar'ın diğer köylerinde görülmediğini vurgulayan Erdoğan, bölgedeki bu eşsiz güzelliklerin merak uyandırdığını belirtiyor.

Bitlis Ahlat'ta Elma Bahçesinin İlk Hasadı Gerçekleştirildi Bitlis Ahlat'ta Elma Bahçesinin İlk Hasadı Gerçekleştirildi

Tarihi ve kültürel açıdan büyük bir değere sahip olan bu mezar taşlarının incelenmesi ve korunması, bölgedeki tarihî mirasın daha iyi anlaşılması açısından önem arz ediyor. Çavuş köyündeki bu benzersiz şahideler, ziyaretçileri adeta zamanda yolculuğa çıkararak Selçuklu dönemine götürüyor.

ankarada-selcuklu-mezar-taslarini-andiran-sahideler-merak-uyandiriyor.jpg
Ankara'da Selçuklu Mezar Taşlarını Andıran Şahideler Merak Uyandırıyor - Mutki Haber

Editör: Mezher Yamaç