Ekonomi

Asgari ücret hesabında yüzde 50 zam detayı! Yeni yılda tutar 17.000 lirayı aşıyor!

Milyonlarca vatandaşın gözü kulağı Ocak ayında yapılacak olan asgari ücret zammında. Uzmanlar, yıl sonu enflasyon tahminlerinin açıklanması ile birlikte asgari ücret zammı için hesaplamaları yaptı.

Asgari ücrete Temmuz ayında yüzde 34 oranında zam uygulanmıştı ve bu zam ile birlikte net asgari ücret miktarı da 11.402 TL seviyesine yükselmişti. Hükümet, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 65 olarak açıkladı. Açıklanan enflasyon tahminleri ile birlikte asgari ücrete Ocak ayında uygulanacak olan zamla ilgili hesaplamalar da başladı. Refah payının da eklenmesi ile birlikte asgari ücretin 17.000 TL’nin üzerine çıkabileceği ifade ediliyor.

Türkiye’de yüksek enflasyon nedeniyle son 2 yılda asgari ücrete yıl içerisinde ara zam uygulandı. Normal şartlarda asgari ücrete Aralık ayında toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun aldığı karar sonrası Ocak ayı itibariyle bir kez zam uygulanır ve bu maaş tutarı yıl boyunca devam eder. Ancak artan enflasyon ve hayat pahalılığı sonrası asgari ücrete 2 yılda iki kez ara zam da uygulandı. Peki Ocak 2024’te asgari ücret ne kadar olacak? İşte detaylar…

ASGARİ ÜCRET ZAMMI İÇİN REFAH PAYI HESAPLAMASI

Yeni yıla doğru hızla ilerlerken asgari ücret zammı da merak konusu olmaya devam ediyor. Asgari ücretin yeni yılda yapılacak olan zamla birlikte 15 bin liranın üstüne çıkıp çıkmayacağı merak edilirken, hesaplama denklemlerinde enflasyon oranı ve refah payı öne çıkıyor. Şu an itibariyle asgari ücret zammında enflasyon oranının cepte olduğunu ifade eden uzmanlar, yıl sonu için tahmin edilen enflasyon oranının yüzde 65 olduğuna dikkat çekiyor.

ASGARİ ÜCRETTE 17.000 TL HESABI

İlk 6 aylık enflasyon oranının yüzde 23,64 olduğuna işaret eden uzmanlar, refah payı için beklenti oluştuğunu belirtiyor. Beklentiler doğrultusunda ise yüzde 5-15 arası bir rakamda refah payı uygulanacak. Milyonlarca vatandaşın beklediği asgari ücret zammında, en güçlü ihtimallerden biri olarak yapılan hesapta asgari ücretin yeni zam ile 17.000 TL’nin üzerine çıktığı görülüyor. Ancak asgari ücret zammı ve yeni seviyesi, Ocak ayında netlik kazanacak.