Türkiye'nin önemli bal üretim merkezlerinden biri olarak bilinirken, bu yıl yaşanan olumsuz hava koşulları arıcıları olumsuz etkiledi. Kış aylarında başlayan kuraklık, yaz aylarında aşırı sıcaklarla devam etti ve arılar için zorlu bir dönem yarattı.
Kuraklık ve Sıcaklar Bal Üretimini Olumsuz Etkiliyor
Edirne Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Erdoğan Altınordu, kuraklığın ve aşırı sıcakların bal üretimine olumsuz etki ettiğini vurgulayarak, "Sıcaklar çok olumsuz etkiledi, bunun yanında kış aylarındaki kuraklık nedeniyle de ciddi verim kaybı var. Normalde çiçeklenme dönemi 20-25 gün süren ayçiçekleri bu yıl 5-6 günde çiçeklerini döktü. Bu çiçeklerden nektar toplanamaz hale geldi." dedi.
Arıcılar, bu yıl beklentilerin çok altında bal hasat ettiğini ve Trakya genelinde yüzde 60'tan fazla verim kaybı yaşandığını belirtiyorlar. Normalde yılda ortalama 65-70 bin teneke bal üreten Edirne'de, bu yıl bal üretimi düşüş yaşadı.
Aşırı Sıcaklar Arı Popülasyonunu Olumsuz Etkiliyor
Kırklareli Arı Yetiştiricileri Başkanı Nuri Çalışkan, arıların aşırı sıcaklar nedeniyle popülasyonlarını artırmadıklarını ve kovanlardaki nüfusun düştüğünü ifade etti. Bu durumun sandıkların boşalmasına ve arıların hastalanmasına neden olduğunu söyledi.
Kırklareli'nden arıcı Emrah Akol, Trakya'da son yıllarda yağış eksikliği nedeniyle meraların kuruduğunu ve bu durumun arıları olumsuz etkilediğini belirtti. Bal üretiminin düştüğünü ve kovan başına düşen bal miktarının 7-9 kilogram arasında değiştiğini ifade etti.
Tekirdağ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Selman Aslantürk ise kuraklık nedeniyle bal üretiminin geçen yıla göre yarı yarıya düştüğünü açıkladı. Ayçiçeği çiçeklerinin kuruması, arıların bal toplayamamasına neden oldu.
Arıcılar, kuraklık nedeniyle arıcılara destek verilmesi gerektiğini ve bal üretiminin tekrar eski seviyelere dönmesi için önlemler alınması gerektiğini dile getiriyorlar.