Ayakkabı Tamircisi Mustafa Ulaş: 'İnşallah Yeni Ustalar Çıkar, Ama Kimse Gelmiyor'

Bingöl'ün Solhan ilçesinde ayakkabı tamirciliği yapan Mustafa Ulaş, baba mesleğini 50 yıldır sürdürüyor. Ancak Ulaş, yeni çırakların veya ustaların yetişmediğinden endişe ediyor.

Bingöl'ün Solhan ilçesinde ayakkabı tamirciliği yapan 4 çocuk babası Mustafa Ulaş, baba mesleğini 50 yıldan fazla bir süredir sürdürüyor. 10 yaşından beri ayakkabı tamirciliği yapan Ulaş, çıraklıktan ustalığa kadar geçen 40 yıl boyunca mesleğini yaşatmaya çalışıyor.

'Kardeşlerimle Kazancımız Yeterli Olmadığı İçin Ayırdık Mesleklerimizi'

Ulaş, mesleğini babasından aldığını ve bir dönem kardeşleriyle birlikte devam ettiklerini belirtti. Ancak gelirin yetersizliği nedeniyle kardeşlerinin farklı mesleklere yönelmeleriyle şu anda tek başına ayakkabı tamirciliğine devam ettiğini ifade etti.

Kendisinin bu özel mesleğini sürdürmeye çalışsa da, Ulaş'ın en büyük endişesi yeni çırakların veya ustaların yetişmemesi. Ulaş, "İnşallah yeni ustalar çıkar ama gelmiyor. Gelseler, yetiştiririm. Gelen de bakıyor ayakkabıdan koku geliyor, lastik veya ilaç kokusu geliyor ve yapmak istemiyorlar. Üzücü bir durum" şeklinde konuştu.

Ayakkabı tamirciliği gibi geleneksel mesleklerin yaşatılması için çabaların devam etmesi, bu meslekleri icra eden ustaların deneyimlerini genç nesillere aktarması önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor.

(İHA)