İtfaiye Müdürlüğü bünyesinde, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaz mevsiminde sıkça karşılaşılan boğulma olaylarına ve taşkın nedeniyle su seviyesinin yükselmesine bağlı mahsur kalma durumlarına hızlı ve etkili bir şekilde müdahale etmek amacıyla 4 yıl önce oluşturulan su altı ve su üstü arama kurtarma timi, dalgıç sayısını 4’ten 9’a çıkarmasıyla daha da güç kazandı.

Tim, ekipmanlarını hazır tutarak 7/24 olası ihbarlara karşı hazır bekliyor. İhbar gelmesi halinde olay yerine süratle ulaşarak kurtarma çalışması başlatıyor.

Tim üyeleri, hizmet içi eğitim programına devam ederken haftanın belli günlerinde de yüzme havuzunda kondisyon çalışması yapıyor. Tim üyeleri; baraj gölü, nehir ve sulama kanalları gibi akıntılı ve durgun sular ile görüş mesafesinin olmadığı yerlerde kendi canlarını tehlikeye atarak başkalarının hayatını kurtarmak için çaba sarf ediyor.

Balık adamlar, zorlu görevlerinin dışında baraj kapaklarının açılmasıyla su seviyesinin yükselmesi sonucu mahsur kalan piknikçilerin veya balıkçıların da yardımına koşuyor.

İtfaiye ekipleri Batman’da yaklaşık 3 ay içinde 418 yangına müdahale ederek 172 kişiyi alevlerden kurtarırken balık adamlar da aynı sürede 37 kişiyi taşkın nedeniyle mahsur kaldıkları yerden kurtardı.

Balık adamların hayat kurtaran çalışmaları zaman zaman itfaiye ekiplerinin kaydettiği görüntülerde de görülüyor.

Bu yıl 6 kişinin cesedini sudan çıkardılar

Batman Belediyesi İtfaiye Müdürü Mizbah Akboğa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dalgıç ekibine Batman Barajı ve Batman Çayı gibi yerlerde dalış ve bot kullanma eğitimi verdiklerini belirtti.

İlde 4 aylık hizmet içi eğitim programlarının da düzenlendiğini kaydeden Akboğa, bunun bölgedeki suların tanınması, dalış tekniklerinin geliştirilmesi ve bot kullanımını kapsadığını söyledi.

Akboğa, dalgıç personelin donanımını tamamlamak için ek ekipman ve araç alım planları yaptıklarını da ifade ederek “Ekibimiz 2022’de 8 vatandaşımızın cansız bedenini sudan çıkardı. Bu sayının bu yıl ne yazık ki 6’ya ulaştı.” dedi.

Balık adamların gerektiğinde Tunceli, Şırnak, Siirt ve Diyarbakır’ın Silvan ilçesi gibi yerlerde de görev aldığını aktaran Akboğa, Batman’daki suların yüzme için uygun olmadığını vurguladı.

Bu konuda ilgili kurumların da uyarılar yaptığını anlatan Akboğa, “Maalesef üzücü sonuçlar yaşanabiliyor. Bölgemizdeki sular çok tehlikeli, akıntılı ve bulanık. Profesyonel yüzücü bile olsanız bu sulara girdiğinizde bazı yerlerde girdap oluşabiliyor ve sizi boğabiliyor.” şeklinde konuştu.

“Bu sulara girmek çok riskli”

Akboğa, bölgede bazen de baraj kapaklarının açılmasıyla insanların suya yakın yerlerde mahsur kaldıklarına dikkati çekti.

Ekiplerin 2022’de mahsur kalan 28 kişiyi bu yıl ise 37 kişiyi kurtardığını bildiren Akboğa, “Bu sulara girmek çok riskli, hayati tehlikesi çok yüksek. Arkadaşlarımız o kadar gayretli çalışıyor ki başkasının canını kurtarmak için kendi canını feda ediyor. Tüm dalgıç ekibimize teşekkür ediyorum.” dedi.

Akboğa, yüzmek veya serinlemek isteyenleri Batman Belediyesi ile Gençlik Spor İl Müdürlüğünün yüzme havuzlarına davet etti.

“Aileler çocuklarına sahip çıksın”

Timde görevli Mehmet Aktan da Batman çevresindeki suların yüzme için çok tehlikeli olduğunu, her yıl boğulma olaylarının yaşandığını söyledi.

2,8 Milyon Araç Denetlendi: 515 Bin 232 İşlem Yapıldı 2,8 Milyon Araç Denetlendi: 515 Bin 232 İşlem Yapıldı

Bu konuda çocukların, gençlerin ve ailelerin dikkatli olması gerektiğini dile getiren Aktan, “Aileler çocuklarına sahip çıksın, onları havuza yönlendirsin. Çünkü nehirler yüzülecek yerler değil.” dedi.

İlgili kurumların da bu konuda gerekli uyarıları yaptığını belirten Aktan, ailelere çocuklarına sahip çıkmaları çağrısında bulundu.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)