Güncel

Batman Sağ-Çev Başkanı Dursun: Sigara ölümcül hastalıklara neden olmaktadır

31 Mayıs "Dünya Tütünsüz Günü" dolayısıyla İLKHA'ya yazılı açıklama yapan Batman Sağlık ve Çevrecilik Derneği (Sağ-Çev) Başkanı Ömer Faruk Dursun, sigaranın pek çok ölümcül hastalığa neden olduğunu söyledi.

Batman Sağ-Çev Başkanı Ömer Faruk Dursun, sigara ve tütün ürünlerinin birçok ciddi hastalıkla ilişkili olduğunu söyledi. Yeni çağın en büyük sağlık tehditlerinden biri olan tütün ürünleri, sağlıklı bir yaşamla hiçbir şekilde uyumlu değildir.

Başta akciğer kanseri olmak üzere birçok ciddi hastalığa yol açan sigaranın, kalp damar sağlığını da olumsuz etkilediğine dikkat çeken Dursun, kalp hastalarının, ailesinde kalp rahatsızlığı öyküsü bulunanların ve damar sertliği saptanmış kişilerin sigara içilen ortamlardan uzak durması gerektiğini belirtti. Tüm tütün ürünleri, damar sertliğinin ortaya çıkmasına neden olurken, damar sertliği olan hastalarda da rahatsızlığın ilerlemesine yol açar. Sigara kullanmanın başka bir zararı da kanın akışkanlığını bozması ve pıhtılaşma eğilimini arttırmasıdır. Böylece damar tıkanıklığı süreci hızlanır.

Ömer Faruk Dursun

Dursun, sigara içmenin Burger hastalığına sebep olabileceğine de dikkat çekti ve tedavinin ilk kuralının sigarayı bırakmak olduğunu vurguladı. Hasta bu süreçte sigara kullanmaya devam ederse, basit bir yara bile çok hızlı bir şekilde ilerleyip kemiğe kadar giderek uzuv kaybına kadar giden bir süreç ortaya çıkabilir. Burger hastalığı olanların ayaklarında iyileşmeyen yaralar vardır ve dörtte birinde uzuv kaybı meydana gelir. Damar tıkanıklığına neden olduğu için tıkanıklığı açacak bir işlem yapılamaz. Ancak anjiyo grafik yöntemleri sonrasında tıkalı olan damarların içerisine balonla girerek o bölgenin kanlanmasını artıracak işlemler yapılabilir. Bunu yapabilmek için ise sigarayı bırakmak gerekmektedir.

"Sigara tek seferde ve kesin olarak bırakılmalıdır"

Sigarayı azaltmak veya sadece günde bir tane içmek sigarayı kesin olarak bırakmak için yardımcı olmaz. Azalmak, eski sigara içme alışkanlığına geri dönmeye neden olabilir. Dolayısıyla sigara tek seferde ve kesin olarak bırakılmalıdır. Sigara tiryakisi olanlarda sigarayı bıraktırmayı kolaylaştırıcı bazı ilaçlar kullanılabilir ancak hastanın bu ilaçları kullanmaya uygun olup olmadığı dikkatle değerlendirilmelidir. Sigarayı bırakmak istemek, sigarayı bırakmanın en önemli noktasıdır. Sigara hayatınızı elinizden alabileceği ve sevdiklerinizle vedalaşmadan önce sigarayı bırakmanız gerektiğini söylüyoruz."(İLKHA)