Güncel

Bayramda nasıl beslenmeliyiz?

Batman İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Semih Canpolat, bayramda sağlıklı beslenmeye dikkat çekti ve önemli tavsiyelerde bulundu.

Kurban Bayramı'nda, bayrama özgü tatlı ve şeker tüketiminin yanı sıra kırmızı et tüketiminin de arttığına dikkat çeken Canpolat, bu dönemde obezite, yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları, mide sorunları ve diyabeti olan bireylerin beslenmelerine özen göstermeleri gerektiğini ifade etti.

Canpolat, sağlıklı beslenmenin bayramda da temel prensiplere, doğru yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına dayandığını belirterek, bu önlemlerin herkes için geçerli olduğunun unutulmaması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Kurban Bayramı'nda kist hidatik hastalığına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Bu hastalık, kistler oluşturarak karaciğer, akciğer, dalak, beyin gibi iç organlarda ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Bu nedenle kesilecek kurbanlık hayvanların veteriner hekim kontrolünden geçmiş sağlıklı hayvanlar olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

KAHVALTIYI ATLAMAYIN

Canpolat, bayram sabahı kurban kesimiyle uğraşanların kahvaltıyı atlamamaları gerektiğini vurgulayarak, yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriğinin daha yüksek olduğunu söyledi.

Bu nedenle kalp-damar hastalığı, diyabet ve yüksek tansiyonu olan kişilerin yağsız veya az yağlı etleri tercih etmelerini önerdi. Ayrıca, yeterli ve dengeli beslenme için et tüketirken süt ürünleri, ekmek, sebze ve meyve gibi diğer besin gruplarının da birlikte tüketilmesinin önemli olduğunu belirtti. Etin vitamin ve mineral kaybını önlemek için kızartma yerine haşlama veya fırınlama gibi pişirme yöntemlerinin tercih edilmesinin faydalı olduğunu ekledi.