Yapılan düzenlemeyle çarşı ve mahalle bekçilerine silah taşıma yetkisi ve araç durdurma yetkisi verilmişti. Ancak, CHP, mahalle bekçilerinin yetkisini genişleten kanunun bazı maddelerinin iptali ve yürürlüklerinin durdurulmasını talep etmek için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Anayasa Mahkemesi, belirli yetki verilen düzenlemede silah kullanma yetkisi verilen düzenlemenin iptali talebini reddederken kimlik tespiti yetkisi verilen düzenlemenin iptal talebini reddetmiştir.

Merkez Bankası Rezervleri Yükseldi Merkez Bankası Rezervleri Yükseldi

Anayasa Mahkemesi, kanunun 6'ncı maddesinin 1'inci fıkrasının b bendinde yer alan “Görev bölgeleri içinde bulunan konut, iş yeri ve araçlar gibi malların korunmasında sahipleri tarafından noksan alınan tedbirleri tamamlattırmak” kuralının iptaline hükmedildi. Ayrıca, kanunun 6'ncı maddesinin 1'inci fıkrasının ç bendi de iptal edildi.

Anayasa Mahkemesi, kanunun 7'nci maddesinin 6'ncı fıkrasında yer alan "durdurduğu kişi üzerinde veya aracında silah ya da tehlike oluşturan diğer bir eşyanın bulunduğu hususunda yeterli şüphenin varlığı halinde, kişinin kendisine veya başkalarına zarar verilmesini önlemek amacına yönelik el ile dıştan kontrol dahil gerekli tedbirleri alabilmesi" kuralını iptal ederken, elle kontrol yapılması konusunda belirsizlik olduğu belirtilmiştir. Aynı zamanda, kanunun 12'nci maddenin 1'inci fıkrasında yer alan haftalık çalışma sürelerinin 40 saati aşabileceği hususu da iptal edilmiştir.

Editör: MEHTAP ÇELEBİ