Son zamanlarda Van Gölü'nde su çekilmesi gündemde olduğu gibi bu arala biriken çöpler gündeme düştü. Göldeki kirliliğin önüne geçilmesi  için Tatvan Belediyesi, çevre gönüllüleri ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliğiyle VanGölü'nde başlatılan temizlik çalışmasında, gölden yaklaşık 20 ton çöp toplandı. Plastik atıklar, cam şişeler, metal ve organik atıkların yanı sıra çeşitli atıkların gölden çıkarıldığı belirtildi.

Temizlik çalışmalarının hafta sonları devam ettiği bilgisi verilirken, şu ana kadar sahilin büyük bir kısmının temizlendiği ifade edildi. Yetkililer, Van Gölü'nün ekolojik denge açısından kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, göl ekosisteminin korunması için bu tür temizlik operasyonlarının hayati önem taşıdığını dile getirdi.

Haber Kapak Şablon 2024 07 02T190542.281

Gönüllü olarak temizlik çalışmalarına katılan Tatvan Belediye Başkanı Mümin Erol, temizlik çalışmalarının sürekliliğine ve çevre bilincinin artırılmasına önem verdiğini belirterek, vatandaşların çevre temizliği konusundaki desteklerinden dolayı memnuniyetini dile getirdi.  

Van-Tatvan Kara Yolunda Otomobil Bariyere çarptı: 2 Yaralı Van-Tatvan Kara Yolunda Otomobil Bariyere çarptı: 2 Yaralı

Çalışmalar 3 aydır devam ediyor

Çevre bilincinin toplum genelinde daha da yaygınlaştırılması ve doğal kaynakların sürdürülebilir şekilde kullanılması için gereken adımların atılması gerektiğine dikkat çeken Erol, “Her hafta Cumartesi halkımızla yaklaşık üç aydır yapmış olduğumuz temizlikte maalesef 200'ü aşkın araç lastiği, binlerce cam ve pet şişe atıklarının sıkça olduğunu gördük. Tonlarca çöp temizliği yapmış olduk. Buradaki amacımız toplumsal duyarlılığı oluşturarak Van Gölü'nün kirlenmesinin önüne geçmek. Çalışmalarımız Van Gölü’nü kıyısını temizleyinceye kadar devam edecek. Göl'e şehrin hemen hemen her tarafından kirli su akıtılmakta ve bu da burada yaşayan canlı türünün azalmasına sebep olmakta, inci kefali gibi bir balık türünün kıyı şeridinde görünmemesine yol açmakta bununla ilgili de gereken çalışmayı bir an önce başlatacağız. Neredeyse bir metreye yakın balçık kıyılarımızda birikmiş buna ilişkin temizlik çalışmalarımız devam ediyor. Vatandaşlarımızdan ricamız Van Gölü gibi bir mirası duyarsız bir şekilde kirletmeyelim, koruyalım istiyoruz” diye konuştu.

Haber Kapak Şablon 2024 07 02T190458.492

Kaynak: İHA