Biçerdöverlerin giremediği tarlalarda geleneksel yöntemle hasat!

Yüzyıllardır devam eden orakla buğday biçme işlemi engebelli arazilerde biçerdöverlerin giremediği kimi köylerde halen sürüyor.

Adıyaman'ın Sincik ilçesine bağlı Gömükan Köyü'nde yaşayan köylüler, atalarından miras kalan arazilerde geleneksel yöntemlerle buğday biçme işine devam etmektedirler.

Köyün yüksek ve dağlık bir alanda bulunması nedeniyle köylüler, yüzyıllardır süregelen buğday biçme geleneğini sürdürerek bir araya gelmekte ve birbirlerine yardımlaşarak çalışmaktadırlar.

Buğday biçme işlemini serin zamanlarda gerçekleştirdiklerini belirten köylülerden Mehmet Boz, "Bizim geçim kaynağımız burasıdır, atalarımızdan beri bu işi yapıyoruz. Buğdayı orakla biçtikten sonra onu patozlara vuruyoruz. Buğday işi bittikten sonra mısır ekmeye başlıyoruz. Tarlalarımız küçük ve dağlık olduğu için biçerdöver kullanımı mümkün olmuyor. Bu yüzden ürünlerimizi elle biçiyoruz" dedi.

PATOZ KÜLTÜRÜ

Buğdayın elle biçme işleminin atalarından beri bu şekilde devam ettiğini belirten Aziz Çetin ise, "Köyümüzde eskiden beri bu iş yapılıyor. Arazilerimiz az ve dağlık olduğu için buğdayı orakla biçiyoruz. Biçtikten sonra buğdayı patozlara vurup samanı ayırıyoruz. Ayırdığımız samanı hayvan yemi olarak saklıyoruz. Buğday işlemi tamamlandıktan sonra mısır ekimine geçiyoruz. Mısır işi sonbahara kadar devam ediyor. Bu iş, atalarımızdan bu yana böyle sürdürülmektedir. Tarlalara traktör giremediği için bu yöntemi kullanmaktayız" şeklinde konuştu.