Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, bu durumun gelecekte ayılarla insanlar arasındaki çatışmaları artırabileceği konusunda endişelerini dile getirdi.

Kış uykusuna yatmayan ayıların, yiyeceğe kolayca ulaşabildiği için bu alışkanlıklarını sürdürdüğünü belirten Prof. Dr. Aslan, küresel ısınmanın ve insanların ayıların beslenme alışkanlıklarını değiştirmesinin bu duruma neden olduğunu ifade etti. Ayıların kış uykusuna yatmaması veya geç uykuya dalması, yiyecek bulma zorluğu yaşamasına ve bu nedenle yaşam alanlarına inerek insanlarla çatışmalara neden olabileceği endişesini beraberinde getiriyor.

Ayılara Yiyecek Vermeyin, Doğal Döngülerini Bozmayın

Prof. Dr. Aslan, bu durumun önüne geçebilmek adına ayılara yiyecek verilmemesi ve beslenme alışkanlıklarına müdahale edilmemesi gerektiğini vurguladı. Ayılarla insanların karşı karşıya gelme olasılığını azaltmak için doğal döngüsüne uygun yaşamlarına devam etmelerinin önemli olduğunu belirtti

bilim-adamlari-tedirgin-kis-uykusuna-yatmayan-ayilar-tehlike-saciyor-3.jpg

Konuya ilişkin konuşan Prof. Dr. Aslan, Van Gölü Havzası’nda ekolojik dengenin bozulmadan ileriye aktarılması konusunda çalışmalar yaptıklarını belirtti. Bozulmamış yapısından dolayı Van Gölü Havzası’nda birçok hayvanın barındığını ifade eden Prof. Dr. Aslan, “Havza, bazı hayvanlara ev sahipliği yaparken, bazı hayvanlar için de istasyon görevi görmektedir. Ayılar Van Gölü Havzasında yerleşik olarak yaşayan bir canlı türüdür. Havzada genellikle bozayı türü yaşamaktadır. Van’ın Özalp, Çaldıran, Başkale ve Gevaş ilçelerinde ile Hakkari ve Bitlis illerinde yaşayan ayı aileleri mevcuttur. Ayılar sıcakkanlı hayvan olmalarına rağmen kış uykusuna yatabilen hayvanlardır. Ayının yanı sıra fare, kirpi ve yılan türleri de kış uykusuna yatarlar. Ancak bu konuda en çok bilinen hayvanlar ayılardır” şeklinde konuştu.

Ayıların Kış Uykusu Gecikiyor

Ayıların sıcak aylarda beslenip yağlandığını ve kış aylarında 4 ila 7 aylık bir süreçte inlerine giderek metabolizmasını yavaşlatarak, kış uykusuna uyuduğunu dile getiren Aslan, “Ancak son yıllarda küresel ısınmaya ve yiyecek alışkanlığına bağlı olarak kış uykusunu gerçekleşmesinde gecikmeye başladılar. Bunun sebebi ise ekolojik dengenin bozulmasıdır. Eğer siz ayıya tamamen yiyecek verirseniz kış uykusuna yatmasına gerek kalmaz. Yılın 12 ayı yiyeceğe ulaşabileceği kanaatine varan bir ayı kış uykusuna yatmaz. Çöplerimizi doğada bulundurmamız, küresel ısınmadan dolayı kışın biraz daha sıcak geçmesi ve ayıların da gıdaya ulaşmasına bağlı olarak kış uykusunu 2-3 aya indirdiler” diye konuştu.

bilim-adamlari-tedirgin-kis-uykusuna-yatmayan-ayilar-tehlike-saciyor-2.jpg

Bitlis’te Alp Disiplini ve Snowboard İl Birinciliği Yarışları Tamamlandı Bitlis’te Alp Disiplini ve Snowboard İl Birinciliği Yarışları Tamamlandı

Ayılara Yiyecek Vermek Tehlikeli

İnsanların yaban hayata müdahale etmesi ve ayıları beslemeye devam etmesi durumunda bir süre sonra yiyecek bulamayan ayının ise yiyecek aramak için insanlarla karşı karşıya geleceğini ifade eden Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu durum çatışmanın başlayacağı zamanlardır. Yaban hayvanın ekolojik dengesini bozacak davranışlarda bulunmamak gerekiyor. Eğer yiyecek verilecekse bu da bir envanter çalışması yapılarak verilmelidir. Yaban hayvan insanlarla temas geçmemiş hayvanlardır. İnsanla temasa geçince evcilleştirme işlemi başlamıştır. Dolayısıyla yaban hayvanı da kendisini bu ortama hazırlar. Dolayısıyla yiyecek aramak için indiği yaşam alanlarında insanlar için tehlike oluşturur. İnsanlar hayvanların yaşadığı yerlere atıklarını bıraktıkları için gıda bulan ayılar, insanlarla temasa geçmeye başladı. Bu böyle giderse önümüzdeki yıllarda ayılarla insan çatışması hakkında çok habere denk geleceğiz. Bunun yaşamaması için ayıya yiyecek verilmemesi ve beslenme alışkanlığına müdahale edilmemesi gerekiyor.”(İHA)

bilim-adamlari-tedirgin-kis-uykusuna-yatmayan-ayilar-tehlike-saciyor-1.jpg

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)