Güncel

Bilim insanlarının koyunlar üzerinde yaptığı bu araştırma, herkesi şaşırttı: Kafa kafaya verip liderlerini deviriyorlar!

Fransız bilim insanlar, koyunlar üzerinde önemli bir araştırmaya imza attı. Bu araştırma sonuçlarına göre koyunlar, mevcut liderlerini değiştirmek için ortak karar alabiliyor. İşte detaylar…

Teknolojideki gelişmeler, bilim insanlarının hayvanlar hakkında daha kapsamlı araştırmalar yapmasını sağlıyor. Böylece hayvanlar hakkında daha fazla fikir edinmek mümkün oluyor. Hayvanların gizemli dünyasını keşfetmeye yönelik bir araştırma da Fransız bilim insanları tarafından yapıldı.

Koyunlar üzerinde yapılan araştırmanın sonuçları oldukça çarpıcıydı. Arştırmanın nedeni koyun sürülerinin toplu hareketlerini incelemekti. Fransız araştırmacılar, fizik teorisinden yola çıkarak koyunların davranışlarını incelemeye çalıştı. Elde edilen sonuçlar, bilimsel bir dergide yayımlandı. Araştırma sonuçlarına göre koyunlar kollektif bir zekaya erişme becerisine sahip.

BAZI BİLGİLER TÜM SÜRÜYE İLETİLİYOR

Yapılan araştırma sonuçlarına göre belli bilgiler, sürü içerisinde paylaşılıyor. Koyun sürülerinde hiyerarşik bir ağ bulunuyor. Bu ağ kanalıyla, koyunlar, hangi konumda olmaları gerektiğinden haberdardır.

TOPLU HAREKETLER, GENÇ LİDER TARAFINDAN YÖNETİLİYOR

Araştırma sonuçlarına göre her toplu hareket, genç bir lider tarafından yönetiliyor. Koyunlar, birlikte hareket ettikleri sürece hiyerarşik ağı kullanmakta. Bu süreçte grubun kontrolünü ise genç lider sağlar. Lider, geçici bir pozisyondadır ve her an yeni bir lider görevlendirilebilir.

Elde edilen sonuçlardan anlaşılacağı üzere koyunlar hareket esnasında iki pozisyonda bulunabilir. Takipçi ve lider pozisyonları oldukça değişkendir. Liderin verimli bir yönetim şekli benimsemesi için bir bilgiye sahip olması gerekir. Bir çıkış yolunu bilebilir ya da besin kaynaklarına kolayca ulaşabilir. Bu durumda takipçiler, sorgusuz bir şekilde liderin peşine takılır.

Araştırma sırasında geçici liderin değiştirilmesi ile koyunların kollektif bir zekâya ulaşabildiği ifade edildi. Aynı zamanda grubun bilgi toplama konusunda başarılı olduğu da dile getirildi. Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre koyunlar, sorgulamadan liderin peşine düşerek hatalı kararlar da verebilir.

Uçurumdan kendilerini arka arkaya atan koyunlara sık sık rastlanması, buna örnek olarak gösterilebilir. Bu nedenle koyunlar bir insanın yönlendirmesine de ihtiyaç duyabilir. Çobanlar, koyunların bu tür tehlikelerden korunmasında önemli bir rol oynar.