Güncel

"Bilinçsiz gübreleme hem cebe, hem de toprağa zarar veriyor"

Gübre kullanımı hakkında önemli uyarılarda bulunan Ziraat Mühendisi Süleyman Melik, Bilinçsiz gübre kullanımının hem maddi olarak hem de toprağa zarar verdiğine dikkat çekti

Ziraat Mühendisi Süleyman Melik, zamanında ve dozunda kullanmanın önemine değinerek bilinçsiz gübrelemenin hem cebe hem de toprağa zarar verdiğini belirtti.
Doğru ve bilinçli gübre kullanımının bitkiye faydalı olduğunu ve bitkinin gelişiminde, saçaklanmasında, kökleşmesinde ve hasat sürecinde fayda sağladığını vurgulayan Melik, toprağa verdiği faydalara dikkat çekti.

"Topraktaki değerleri düşürüp toprağın organik madde miktarını arttırıyoruz"

Bilinçsiz gübre kullanımının toprağa ciddi zararlar verdiğine değinen Melik, "Yıllardır kullandığımız klasik gübreleme yöntemleri toprağa belli başlı sıkıntılar veriyor. Kireç, tuz ve pH miktarının yükselmesi organik madde miktarının düşmesiyle topraklarımızda çoraklaşmalar meydana geliyor. Böylece ekili alanlarda verim düşüklüğü sorunları ortaya çıkıyor. Gübre ve siyah toprak gibi ürünlerle toprak değerlerimizi arttırıp toprak değerlerini yükseltiyoruz. Topraktaki değerleri düşürüp organik madde miktarını arttırıyoruz. Çiftçilere destek olmak için toprağı gevşetiyor ve toprakta var olan elementleri güçlendiriyoruz." şeklinde konuştu.

"Bitkinin ihtiyaç duyduğu takviyelerle destek sağlıyoruz"

Toprağa düzenli gübreleme yaparak bitkilerin gelişimini sağladıklarını ve bitkinin ihtiyaç duyduğu takviyelerle destek sağladıklarını söyleyen Melik, "Kullandığımız gübreler bitkinin gelişiminde, saçaklanmasında, kökleşmesinde hasatından önceki süreçte bitkiye tabii ki fayda sağlar. Bu konuda çiftçilerimiz zaten memnunlar. Bitkinin evrelerinde ihtiyaç duyduğu takviyelerle biz destek sağlıyoruz ve tonaj artışı sağlıyoruz. Artan maliyetler karşısında çiftçilerimizin çabalarını takdir ediyoruz ve maliyeti düşürmek için çalışmalar yapıyoruz." dedi.

Teknoloji ve tarımı birleştirerek maliyeti düşürme ve tonaj artışı sağlamaya önem verilmesi gerektiğine dikkat çeken Melik, "Eski toprak yapımız, tohumlar ve ilaçlarla şu anki şartlar bir olmaktan uzaktır. Tarımla teknolojiyi bir arada kullanarak maliyeti düşürüp tonajı artırabiliriz. Bu, ithalat ve ihracatımızı etkiler ve çiftçiliğe yönelik bir geri dönüş sağlar. Maliyetin düşmesi ve verimin artmasıyla insanların şehirlerden köylere geri dönmesi mümkün olabilir. Bilinçli tarımda her zaman doğru gübreleme ve doğru ekimle işlerimizi bilinçli olarak yaparsak ülkemize ve toprağımıza katkı sağlamış oluruz." ifadelerini kullandı.

"Toprak verimliliği için kullandığımız alternatifler yeterince bol değildi"

Tarımda yapılan hataların düzeltilmesi gerektiğini ifade eden Melik, "En büyük hatalarımızdan biri atadan kalan yöntemleri devam ettirmemiz. O zamanlarda imkanlar sınırlıydı, toprak verimliliği için kullanılabilecek alternatifler yeterince bol değildi. Topyağı analizi yaptırmalıyız ve toprakta eksik olan değerleri bilmeliyiz. Doğru ekimde tohum belirlemede çıkan tohumlar için doğru raporlar almalıyız. Kullanacağımız ürünlerin bitkiye hangi evrede ne kattığını bilmemiz gerekiyor. Çiftçilerimizin bilinçlenmesi lazım. Doğru sulama yapmamız lazım ve salma sulama yöntemini tercih etmemeliyiz. Damla sulama sisteminde devlet gerekli desteği sağlıyor. Biz de alt yapıları oluşturup gerekli çalışmaları sergilemeliyiz." diye konuştu.

"Daha önceki gübre miktarı ile şu anki miktar bir olmaktan uzak"

Kimyasal gübrelerin topraklarımıza zarar verdiğine ve verimli olan topraklarda çoraklaşmalar meydana getirdiğine dikkat çeken Melik, "Daha önceki gübre miktarı ile şu anki durum bir olmaktan uzaktır. Topraklarımız artık bağışıklık kazandı ve kimyasal gübrelerin topraklarımıza zarar verdiği için PH, kireç, tuz ve organik madde miktarı gibi topraktaki elementleri dengelemek gerekiyor. Bu elementleri dengelemediğimiz takdirde verimli bir tarım yapamayız." dedi.