Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa İlçin, 13 yıldır yaptığı çekirge araştırmasında kentte farklı çekirge türlerinin bulunduğunu belirledi. Bu türler arasında etçil ve otçul çekirge türleri olan "Uvarovistia Satunini", İtalyan Çekirgesi (Calliptamus italicus), Madrap Çekirgesi (locusta Migratoria), Fas ve Sudan çekirgeleri yer alıyor.
İlçin, yaptığı açıklamada son dönemde Bingöl'de çekirge istilasıyla karşılaştıklarını ifade etti. İlaçlamalara rağmen çekirge sayısının ciddi bir şekilde arttığını söyleyen İlçin, ilaçlamanın uzun vadede bir faydası olmadığını belirtti.
Çekirgelerin tarım arazilerine verdiği zararın önlenmesi için besin kaynakları olan hayvan sayısının artırılması gerektiğine dikkat çeken İlçin, kuş avcılığının sınırlandırılması, kuş türlerinin artırılması ve böceklerin doğaya salınmasıyla çözüm bulunabileceğini ifade etti. Ayrıca toprağın derin şekilde sürülmesinin de çekirge yumurtalarının etkisiz hale getirilmesine yardımcı olabileceğini söyledi.
İlçin, önlem alınmadığı takdirde çekirge sayısının daha da artacağı uyarısında bulundu. Biyoçeşitliliğin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan İlçin, bitki zararlılarının şehre doğru ilerleyebileceğini ifade etti.
Çukurca köyünde yaşayan çiftçi Abdulmenak Baytemur ise çekirgelerin fideleri ve meyve tomurcuklarını yediğini ve zarar gördüklerini dile getirdi. İlaçların da etkili olmadığını belirten Baytemur, mağduriyet yaşadıklarını ifade etti.