Solhan İslami Kardeşlik ve Dayanışma Platformu tarafından organize edilen programda, Bingöl Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ramazan Korkut konferans verdi.
Solhan Belediyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinliğe Belediye Başkanı Abdulhakim Yıldız, İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhittin Çiftçi, çeşitli kurum amirleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluş temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katılım sağladı.
Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program, “Mekke'nin Fethi ve Kudüs Gecesi” temalı sinevizyon gösterimiyle devam etti.
Konferansa konuşmacı olarak katılan Doç. Dr. Ramazan Korkut, "Mekke'nin Fethi ve Kudüs Gecesi” adlı konferansı düzenledikleri için Solhan İslami Kardeşlik ve Dayanışma Platformuna teşekkür etti.
Korkut, konuşmasının devamında, "Mekke’nin fethi konusunu şöyle bir kısaca ele almak istiyorum. Hazreti Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) ordusuyla Mekke'yi fethetmek üzere 4 Ocak'ta Medine'den çıktı. Ve 11 Ocak'ta Mekke'yi fethetti. 31 Aralık gecesi ise Mekke fethinin hazırlıklarının yapıldığı ve kararının alındığı çok önemli bir dönüm noktası olan bir gecedir. Ve aslında bana soracak olursanız Mekke'nin fethi 4 Ocak'ta başlamış değildir. Ve 11 Ocak'ta da tamamlanmış değildir. Mekke'nin fethi bir Ramazan ayında, Kadir gecesinde, Miladi 610 yılında, Hira mağarasında Hazreti Peygamber Efendimiz inzivada iken Cebrail Aleyhisselam'ın “İkra’ Bismi Rabbikelleziy halak” ayetini nazil etmesiyle birlikte Mekke'nin fethine başlanmıştır. Ve biz Mekke'nin fethinin Hicret'ten 13 sene evvel yani 610 yılında Hira mağarasında Alak suresiyle nazil olan “Oku, seni yaradan Rabbinin adıyla oku” ayetleriyle başladığını biliyoruz. Fetih oradan itibaren başlamıştır. Fetih süreci yaklaşık 13 yıllık Mekke döneminden, 10 yıllık Medine döneminden geçerek olgunlaşmış ve tamamına ermiştir. 13 yıllık süreç içerisinde Hazreti Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem), tevhid, nübüvvet, imanın altı esası, ibadet ve adalet olmak üzere ve şirki terk etmek ve terk edip tüm topluma Allah'ın hükümlerine hâkim kılmak üzere büyük bir mücadele gerçekleştirmiştir” dedi.
Programda, öğrenciler tarafından şiir okundu, ilahiler seslendirildi.
Devamında Siyer-i Nebi sınavında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.
Son olarak Ulu Camii İmam Hatibi Mehmet Bingöl tarafından okunan dua ile program sona erdi.