Bitlis’in yüksek rakımlı yaylalarında, endemik ve tıbbi bitki çeşitliliğiyle üretilen Bitlis balı, uluslararası başarılarını taçlandırarak Avrupa pazarında yerini aldı. Fransa’nın başkenti Paris ve İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen prestijli bal yarışmalarında “Altın Bal” ödülünü kazanan Bitlis balı, artık Avrupa’daki zincir market raflarında tüketiciyle buluşuyor.
Prolin değeri yüksek olan ve bu özelliğiyle birçok yarışmada ödül alan Bitlis balı, ilk kez ihracat başarısı da elde etti. Üç kuşaktır arıcılık yapan Bitlisli üretici Serdar Nevzat Ersan, Bitlis balını Belçika üzerinden Avrupa’ya ihraç ettiklerini belirtti.
Ersan, Bitlis’in eşsiz doğasında bin 200’ün üzerinde bitki türüyle üretim yaptıklarını söyleyerek, "Bölgede yetişen endemik ve tıbbi bitkiler sayesinde elde edilen bal, dünyada benzeri olmayan niteliklere sahip. Bu özelliklerin birleşimi, Bitlis balını dünya ballarından ayıran en önemli unsurlardan biri" dedi.
Türkiye’nin yıllık yaklaşık 110 bin ton bal üretimiyle Çin’in ardından ikinci sırada olduğunu belirten Ersan, ancak sadece 10 bin tonunun ihraç edilebildiğine dikkat çekti. Bitlis balının Avrupa pazarındaki varlığının, bu potansiyelin daha iyi değerlendirilmesine katkı sunacağını ifade etti.
“Ülkemizi ve ilimizi temsil ederek kazandığımız ödüller, ürünlerimize uluslararası düzeyde bir güven kazandırdı” diyen Ersan, "Ülkemizi ve ilimizi temsil etme amacıyla katıldığımız ve üst üste ödül aldığımız dünyanın en prestijli bal yarışmaları olan Fransa ve Londra bal yarışmaları ödülleri de bu ürünlerin bir nevi etiketi oldu. Üretmiş olduğumuz bu yüksek katma değerli ürünümüzü ilimiz Bitlis adına tarihinde bir ilki daha gerçekleştirerek Tulliana Bitlis Balı markamız ile Avrupa ülkesi olan Belçika’ya ihracatını yapmış bulunmaktayız. Ürünlerimiz artık Belçika’dan Avrupa’nın tüm ülkelerine tedariki sağlanacaktır ve prestijli satış mağazalardaki raflarda yerini alacaktır. Yaptığımız ihracatın ülkemize ve ilimize ekonomik olarak katkı sunacağı için bu durumdan oldukça mutluyuz. Hedefimiz Bitlis’te üretilen bu özel ve kadim balların tüm dünya ülkeleri tüketicilerinin damak tadıyla buluşmasıdır." dile getirdi.