Bitlis

Bitlis Çayı’nda 2 HES kurulacak

Ato Nakliye Madencilik Enerji, yaklaşık 2 milyar TL yatırımla Siirt Çayı üzerinde 111,18 MW kurulu gücünde Baykan-I HES ve Baykan-II HES kurup işletecek.

Siirt ve Bitlis il sınırları içinde toplam 111,18 MW kurulu gücünde Baykan-I ve Baykan-II hidroelektrik santralleri kurulacak.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde Dicle Havzası'nda, Siirt İli, Baykan ve Kurtalan İlçesi ile Bitlis İli Merkez İlçe sınırları içerisinde Bitlis Çayı üzerinde 68 MW kapasiteli Baykan-I Barajı ve HES ile 34 MW kapasiteli Baykan-II Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) kurmayı planlıyor. Ato Nakliye Madencilik Enerji şirketi tarafından yaklaşık 2 milyar TL yatırımla gerçekleştirilmesi planlanan proje kapsamında sadece elektrik enerjisi üretilecek. 

Bitlis Çayı ve Dicle

Siirt-Hakkari ve Siirt-Van sınırlarını oluşturan yüksek dağların derin vadilerinde toplanan sular ve Siirt Pervari yöresinin sularını toplayan Çatak Çayı ile Bitlis’in doğusundaki Beknovi, Kapılı ve Küran Dağları’nın sularını toplayan Büyükdere’yle Çukurça’da birleşerek Botan (Uluçay) Çayı adını alır. Eruh yöresinin sularını toplayan Zorava Çayı’nı, kuzeyden Muş Güneyi Dağları’nın sularını toplayan Bitlis Çayı’nı alır. Bitlis Çayı, Botan (uluçay) Suyu’na karışmadan önce, Kavuşşahap Dağları’nın sularını toplayıp gelen Pınarca Çayı ile birleşir. Botan(uluçay)  Suyu bu iki önemli akarsuyla birleştikten sonra, Çat Tepe’de Dicle Nehri’yle birleşir. 

Baykan Enerji Grubu Projesi kapsamında Baykan-I Barajı ve Baykan-II Barajı adlı depolamalı tesisler kurulacak. İki kademeli proje ile toplamda 111,18 MW kurulu güç değeriyle ortalama toplam 323,35 GWh/yıl enerji üretilecek. Santralin ömrü 50 yıl olarak öngörülüyor.