Rahva yerleşkesi Bitlis Eren Üniversitesi kampüs içerisinde açılan arıcılık tesislerinde zengin floryaya sahip bal hasadı gerçekleştirdi. Bu yıl 3’üncüsü düzenlen bal hasadında elde edilen ballar üniversite içerisinde açılan arıcılık bölümünde laboratuvarda kalitesi ölçülüyor.
Üniversite bünyesinde açılan tesisin 3 yıl önce kurulduğunu aktaran Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, 75 kovanla kurulan tesisin bu yıl 100 kovana çıkarıldığını söyledi.
Elmastaş, " Geçen senelerde ortalama kovan başı 10 kilo bal verimimiz olmuştu. Ve çok kısa bir süre içerisinde doğal olduğu için, organik olduğu için de hemen bir gün içerisinde hepsi tüketiliyor. İlgili birimlerimizde bu satılarak üniversitenin hesabına geçiyor. Bu sene inşallah ayni verimi bekliyoruz. Kovan başına tahminlerimiz öyle. Bir iki gün içerisinde inşallah sağımı yapılacak." dedi
Üniversite olarak Bitlis Balının coğrafi işaret alması için bilimsel çalışmalar yaptıklarına değinen Elmastaş sözlerine şöyle devam etti:
"Tabi bu bizim için önemli bir alan. Burada bizim asıl amacımız, Bitlis balının önemini ortaya koymak ve dikkat çekmek." diyen Elmastaş, "Bilimsel olarak bal ile ilgili bazı çalışmaları yaparak, Bitlis balının coğrafi işaretini almak ve markalaştırmak. Tabi Bitlis balının coğrafi işaret çalışmaları devam ediyor. İnşallah en kısa sürede tamamlanacak. Biz üniversite olarak, daha çok bilimsel anlamda nasıl bir katkı sağlayabiliriz? Bitlis balını nasıl daha iyi hale getirebilir? Daha doğrusu verimi, kaliteyi nasıl arttırabiliriz? Bununla ilgili çalışmalarımız var. Bu alanda bir bölüm açtık. Aracılık bölümümüz var. Bilimsel olarak da çalışmalarımız var. Bazı projelerimiz var. Daha önce bir iki BAP Biriminden projelerimiz de yapılmış oldu. Bitlis'in özellikle florası arıcılıkla ilgili bir tasnif yapılmış oldu. Bundan sonra inşallah aynı şekilde bu faaliyetimizi sürdüreceğiz." şeklinde konuştu.
Diğer önemli bir çalışmalarının üniversite içerinde ileri araştırmalar laboratuvarında bal laboratuvarı ünitesi açtıklarını belirten Elmastaş, akredite çalışmalarının laboratuvarda devam ettiğinin altını çizdi. Elmastaş, " Ve bölgede bir merkez olmak istiyoruz. Akredite Laboratuvar olarak. Onu da inşallah en kısa sürede tamamlayacağız. Yüzde 80 akredite çalışmalarımız bitmiş durumda. Biz üniversite olarak, Bitlis'te üretilen, bölgede üretilen balların da burada tahlil edilerek piyasaya sürülmesini inşallah bu laboratuvarın üzerinde sağlamış olacağız." ifadesini kullandı.