Bitlis'te Satranç Turnuvasının Büyük  Finali Bugün Yapılıyor Bitlis'te Satranç Turnuvasının Büyük Finali Bugün Yapılıyor

Karakösehaber sitesindeki haberine göre;  Bitlis Müzesi ile açıklamalarda bulunan Tarihçi Özgür Aslan, Ahlat Müze müdürlüğüne bağlı olarak hizmet veren bu müzenin bölgenin yerel dokusuna uygun olarak inşa edildiğini ve doğal bir görünüme sahip olan Ahlat taşıyla yapıldığını ifade etti. 
I M G 7742

Bitlis müzesi taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenmiştir.

Tarihçi Özgür Aslan, açıklamasında,  "Müze binasi, korunmasi gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenmiştir. Dedi. 

I M G 7744

Aslan, Zemin katta idari birimler yer alırken, üst katta teşhir salonu bulunmaktadir. Binanin tarihi dokusu ve doğal gorünümü, ziyaretçileri etkileyen unsurlar arasındadır. Bitlis Etnografya Müzesindeki eserler, iki ana alanda sergilenmektedir: müzenin üst katinda etnografik eserler, bahçesinde ise taş eserler bulunmaktadir" diye konuştu. 

I M G 7743

Müzenin üst katında sergilenen etnografik eserlerin yakin döneme ait (genel olarak Geç Osmanli Dönemi ve Cumhuriyet Dönemi) tekstil ürünleri, el islemeleri, süs esyalari, bakir işlemeciliği, sikkeler ve bölgenin etnografik degerlerini yansitan çesitli eserlerden oluştuğuna değinen Tarihçi  Özgür Aslan, "Bu eserler, Bitlis'in kültürel mirasini ve halkın günlük yaşamını gözler önüne sermektedir dedi. 
I M G 7746

Bahçede sergilenen eserler yörenin mimari dokusuna uygun taşlar

Bahçede sergilenen taş eserler arasında yörenin mimari dokusuna ait süslemeli taşlar, el değirmenleri ve mezar taşları bulunduğunu ifade eden Aslan, Bu eserler, bazalttan yapılmış olup, üzerlerindeki tezyinler, dönemin kültürü ve mimari yapısı hakkında bilgiler sunmaktadir. Taş eserler, yöre halkının hayat tarzını, dönemin sosyal, dini, ilmi ve teknik mimarı özellikleri yansıtmaktadır. Dedi. 
 

I M G 7748I M G 7745

Kaynak: Karakösehaber