Bitlis

Bitlis-Hizan fındığı

Karadeniz Bölgesi'nden sonra en fazla fındık üretimi Hizan İlçesi'nde gerçekleştirilmektedir.

Hizan'ın fındık üretimiyle meşgul olan 15 köyü (Yaylacık, Çalışkanlar, Yolbilen, Sarıtaş vb.) yaklaşık 5 bin dekarlık alanda ilkel tarım yöntemleriyle fındık yetiştiriciliği yapmaktadır.

Bu köylerde fındık üretimi, temel geçim kaynağı olarak öne çıkmaktadır. Hizan, fındık yetiştiriciliği için uygun iklim ve toprak yapısına sahiptir.

Ayrıca fındık, bölgedeki eğimli arazilerin erozyona karşı korunmasında en etkili kültür bitkisidir. Bu nedenle, bu arazilerin korunması ve gelir elde edilmesi açısından fındık dışında başka bir ürün yetiştirme imkânı şu an için bulunmamaktadır.

Fındığın meyvesi çerez olarak tüketilebileceği gibi pasta, kek, helva, tatlı ve çikolata endüstrisinde de kullanılmaktadır. Ayrıca, bölge halkı, fındığın budama atıkları ve sert kabuğunu yakacak olarak da değerlendirmektedir.

Hizan fındığı, yüksek yağ oranı, kaliteli sert kabuğu ve aroması nedeniyle iç piyasada tercih edilen bir üründür. Hizan Fındığı, bölge ihtiyacını karşılamakla birlikte batı illerine de ihraç edilmektedir.