Hizan’da ilkbaharda zengin floraya sahip yüksek kesimlerdeki yayla ve dağlara bırakılan kovanlarda organik üretilen karakovan balı ilçe ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır.

İlçede yaklaşık 60 bin kovan bulunuyor bu rakam Türkiye’deki kovan sayısının yüzde 39’una tekabül etmektedir. Hizanın 2450 rakımlı yüksek dağ ve yaylarında üretilen tadı, aroması ve kalitesiyle benzerlerinden ayrılan Hizan karakovan balı, Hizan’ın önemli bir gelir kaynağını oluşturur.

Hizanın dağlık bir bölge olması arıcılık için elverişli hale getirmekte ayrıca ilçenin bitki florası da oldukça geniştir. Hizanın dağlarında kekik ve geven yoğundur.

Bal yarışmalarında dünya birinciliği ve ikinciliği bulunan Hizan balı, meşakatli bir uğraşın ardından üretilir iç piyasa dışında yurtdışına da Hollanda, İngiltere, Katar gibi ülkelere de ihraç edilir.

Bitlis Özgüzeldere Spor'dan Maç Sonrası Yaşanan Olaylarla İlgili Açıklama Bitlis Özgüzeldere Spor'dan Maç Sonrası Yaşanan Olaylarla İlgili Açıklama

Karakovan balı üretimi genellikle ağaçların kütükleri oyularak silindir şeklinde kovan haline dönüştürülür. Bu ağaç kütüklerinden oluşan kovanların giriş taraflarına kapak yerleştirilir.

Bu kapaklarda arıların giriş ve çıkışları için bir delik açılır. Karakovan balı üretimi yapılacak olan kovanların üstü doğal gübre ve benzeri tabakalar ile üzeri kapatılır.

Güneş ışığı bile görmeyen bu kovanlar yaklaşık olarak 6-7 ay gibi uzun bir süre zarfında bekler. Hizan karakovan balı şeker hastası insanların bile rahatlıkla, güven içerisinde tüketebilecek kadar doğal ve organik bir şekilde üretimi yapılır.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)