Son günlerde hastası olan ve hastası olmayan kime dokunsanız hastanenin Rahva'ya taşınmasıyla ilgili 'bin ahhhh' işittiğiniz kesindir. Ancak işin aslı ve hastanenin Rahva'ya taşınmış olması, aslında çok basit ve gözden kaçan birkaç ihmalden geçiyor.
Hastanenin temeli atılmaya başlandığında 'Tatvan Devlet Hastanesi' niyetiyle değil, dönemin Bitlis milletvekillerinin girişimiyle, Bitlis'e yapılması planlanan ve hatta üzerinde uzun mesailer harcanan 'Bitlis 400 Yataklı Eğitim ve Araştırma Bölge Hastanesi' yapılması niyetiyle yola çıkılmıştı. Bu müjdeli haber, o dönemin milletvekilleri tarafından 2012 yılında 'Bitlis 400 Yataklı Eğitim ve Araştırma Bölge Hastanesi'ne kavuşuyor' başlığıyla dile getirilmişti.
Ancak gelinen süreçte Bitlis genelinde çok şey değiştiği gibi, aradan geçen yıllar o dönemin milletvekillerini olduğu gibi, farklı niyetlerle temeli atılan birçok kamu binasının da kaderini değiştirdi. Bunların başındaki en bariz ve açık örneklerden biri 'Bitlis-Tatvan Devlet Hastanesi'dir. Bu da Bitlis ve bölge için hayal kırıklığı, Tatvan için de tamamen işkence oldu.
Detaya baktığımızda Tatvan Devlet Hastanesi'nin Rahva bölgesine taşınmasında ve bu kadar insanın mağdur edilmesinde kimin emeği olduğunu açıkça görebiliriz. Evet, hastanenin Rahva'ya taşınması yada diğer bir değişle Rahva'da bir hastanenin kurulması girişimi kuşkusuz o dönemin Bitlis milletvekilleri girişimiydi. Ancak şunu unutmamak gerekir ki, o girişim Tatvan Devlet Hastanesi için değil, Bitlis'i 40 yıl öteye taşıyacak ve Bitlis'i sevk veren il konumundan çıkartarak sevk alan il konumuna taşıyacak olan 'Bitlis 400 yataklı Eğitim ve Araştırma Bölge Hastanesi' projesiydi. Dönemin valisi 'Bitlis, Tatvan ve Güroymak'a aynı mesafede olan bölge hastanesi, Bitlislilerin merakla beklediği üniversitemize ait tıp fakültesine hizmet verecek şekilde donatılacak' şeklinde müjdeli bir haber vermişti.
Bu nedenle, dönemin iki milletvekili aslında projenin orijinalinde teşekkürü hak ediyor. Ancak, bölge hastanesinin ilçe hastanesine çevrilmesinde ve hatta ilçe hastanesinin de ilçe dışına taşınmasında emeği olan mevcut yönetimin Bitlis'e yaşattığı hayal kırıklığının yanı sıra Tatvanlılara çektirdiği işkenceyi görmemek mümkün değil. Her ne kadar hükümet, vatandaşın haklarını ön planda tutup vatandaşın yararına ince dokusa bile, yerel yönetimlerin hataları işleri ters çevirmeye yetiyor.
Yapılan yanlış veya taraflı hesaplamalarla, kar ve soğuğuyla meşhur Rahva'ya ilçe hastanesini taşımak, vatandaşlara, hastalara, hasta yakınlarına ve çalışanlara işkence olduğu gibi, trafikte de üzücü kaza ve olaylara davetiye çıkartabilecek durumdadır.
Uzun lafın kısası; Hastanenin oraya taşınmasındaki en büyük pay, bölge hastanesini Bitlis'e getiremediği için Tatvan Devlet Hastanesi'nin Rahva'ya taşınmasına katkı sunanlarındır. Hastaneyle ilgili sadece o dönemin milletvekillerini günah keçisi yapmak yanlıştır. Mutlak bir sorumlu aranacaksa, hastanenin proje aşamasından başlayarak, temel aşaması, yapılış amacı ve sağlık hizmetine başlaması gününe kadar tüm detayları incelemekte fayda vardır.
Hastane yapılırken insanlar itiraz etmedi, çünkü bölge hastanesi olacaktı ve buna halk da destek verdi. Yapımı tamamlanan hastanenin devlet hastanesine dönüştürülmesine insanlar her ne kadar da itiraz etse bile nafile. Taşınması, kaldırılması veya değiştirilmesi mümkün görünmediği için Bitlis - Tatvan Devlet Hastanesi olarak Rahva'da zorlu bir sağlık hizmeti vermeye devam edecek. Bu nedenle şimdiden kendimizi zorlu kış şartlarına hazır hale getirmemiz ve hastalanmamak için bol bol 'Dua' etmemiz gerekiyor.
İnsanların daha çok mağdur olmaması için, eski adıyla Tatvan Doğumevi ve Çocuk Bakım Hastanesi, yeni adıyla Tatvan Devlet Hastanesi ek hizmet binası olan Esentepe Mahallesi'ndeki hastanenin elden geçirilerek tadilatı tamamlanıp şartlar uygun hale getirilerek Acil Servis yanında en az 4 ana branşta sağlık hizmet vermesini diliyorum.
Kalın sağlıcakla..