Bitlis

Bitlis, Türkiye'nin Kuru Fasulye Tohumu Üretiminde Zirveye Çıktı

Bitlis, 75'lik tohumluk kuru fasulye üretimiyle Türkiye'nin zirvesine yerleşti.

Bitlis, tarımsal başarılarına bir yenisini ekledi. Bu yıl 80 bin dekar alanda gerçekleştirilen hasatta, Bitlis'te 20 bin ton yemeklik ve sertifikalı tohumluk kuru fasulye üretimi yapıldı. İhlas Haber Ajansı'nın servis ettiği habere göre; Ahlat, Tatvan, ve Adilcevaz ilçelerinde üretilen yemeklik kuru fasulyeler, Türkiye ve yurt dışı pazarlarına sunulurken, sertifikalı kuru fasulye tohumuyla da Türkiye'nin yüzde 75'lik ihtiyacını karşılayarak Türkiye birincisi oldu.

Ahlat Ziraat Odası Başkanı Necat Demirden, sertifikalı kuru fasulye tohumu üretiminde Bitlis'in Türkiye piyasasının yüzde 75'ini karşıladığını ve bu alanda birinciliklerini gururla ifade eden Demirden,

Bitlis’te tohumluk fasulye üretiminde Türkiye birincisiyiz. Sertifikalı tohum üretiyoruz. Yaklaşık 4 bin ton civarında sertifikalı tohum üretimimiz var. Sertifikalı tohumda Türkiye piyasasının yüzde 75’ini biz karşılıyoruz. Hatta yurt dışına dahi ihracatımız oluyor. Bu da hem bizler için hem bölgemiz ve çiftçilerimiz için gurur vericidir” dedi.

Türkiye'de kullanılan sertifikalı tohumun yüzde 65'ini ürettiklerini ve Türkiye'nin en büyük tohum firması olduklarını vurgulayan Örkenler Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Örken “Tohumculukla uğraşıyoruz. Kendimize ait ‘Doruk’ markasıyla kuru fasulye tohum çeşidimiz var. Islahı bize ait. Burada ıslah ettiğimiz tohum çeşidimizi Türkiye’nin her tarafına tohumluk olarak gönderiyoruz. Türkiye’de kullanılan sertifikalı tohumun yüzde 65’ini firma olarak üretiyoruz. Türkiye’nin en büyük tohum firmasıyız. Yıllık üretimimiz yaklaşık olarak 2 bin 500 ile 3 bin ton arasında değişmektedir. Bunun yanında il olarak Türkiye’de en fazla kuru fasulye tohumu üreten il biziz. Buradaki il birinciliğindeki payımız çok yüksek. Daha önce de söylediğim gibi Bitlis’teki yüzde 75 üretimin yüzde 65’i firmamıza ait. 85 günlük bir kuru fasulye çeşidimiz var ‘Doruk’ adında. Çiftçilerimiz memnun. Türkiye’nin her tarafına gönderiyoruz. Gönderdiğimiz her yerde yüksek verim alıyoruz. Ortalama verimimiz dönüm başına 400-500 kilo olarak değişiyor” diye konuştu.