Bitlis

Bitlis'in düşman işgalinden kurtuluşunun 108. yıl dönümü kutlanıyor

Bitlis'in düşman işgalinden kurtuluşunun 108. yıl dönümü etkinliklerinde Atatürk Anıtı’na çelenk bırakıldı.

Büyük Bitlis Buluşmaları kapsamında düzenlenen etkinliklerin üçüncü gününü Gökmeydan’da bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk programı ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal marşı ile devam programda Bitlis Valisi Erol Karaömeroğlu tarafından Anıt’a çelenk bırakıldı. Program Bitlis’in kurtuluşu, zaferi ve verilen mücadele ile ilgili konuşmalar yapıldı.

Programda günün anlam ve önemine değinen Bitlis Valisi Erol Karaömeroğlu, 8 Ağustos’ta Bitlis’in düşman işgalinden kurtuluşunda düşmanlara gereken dersin verildiğinin altını çizdi.

"Toprak diyerek üzerine bastığımız bu yerlerde, sayısız vatan evladımız şehit olmuş"

Karaömeroğlu, “Bundan 108 yıl önce bu topraklarda kol gezmeye çalışan düşman, milletimizin üstün mücadelesi sayesinde bertaraf olmuş,  toprak diyerek üzerine bastığımız bu yerlerde, sayısız vatan evladımız şehit olmuş ve 8 Ağustos 1916 yılında yaşanılanlar bu toprakların kolay vatan olmadığının en açık bir göstergesi olmuştur. Anadolu coğrafyamızın tarihine baktığımızda bütün imkânsızlıklara rağmen, kahramanca mücadelelerin sonucunda büyük ve şanlı zaferlerle dolu olduğunu gururla müşahede etmekteyiz. Tarih boyunca emperyalist güçler, büyük devletler bu toprakları ele geçirmek için çok kanlı savaşlara girişmişler ve büyük mücadeleler vermişlerdir. Bu kadim coğrafyada yaşayan necip milletimiz tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış bu coğrafyayı kaybetmemek için ağır bedeller ödemişlerdir. İşte bu şanlı mücadelelerde, ağır bedel ödeyen kadim şehirlerimizden biri de vadideki güzel şehir Bitlis’tir. “şeklinde konuştu

"8 Ağustos 1916’da elde edilen başarı sadece Bitlis’imizi düşman işgalinden kurtarmamıştır"

8 Ağustos’un sadece Bitlis’in düşman işgalinden kurtuluşunun olmadığını vurgulayan Karaömeroğlu,“8 Ağustos 1916’da elde edilen başarı sadece Bitlis’imizi düşman işgalinden kurtarmamıştır, aynı zamanda milli mücadele ruhunu da önemli ölçüde umutlandırmıştır.108 yıldır, huzur ve güven içinde yaşamamızın geçmişte canlarıyla bedel ödemiş imanlı atalarımıza ve isimsiz kahramanlarımıza borçlu olduğumuzu unutmamalıyız. Biz onların, bedelini canlarıyla ödediği bu güzel topraklarda huzur içinde yaşıyoruz. Bu doğrultuda bize düşen görev, bize emanet edilen bu vatanı koruyup, gelecek nesillere bırakmaktır. Bu nedenle 108 yıl önce vatan müdafaası için birleşen yüreklerimiz, bugün de aynı sevdayla, aynı ruhla, aynı inanç ve kararlılıkla,cumhuriyetimizi ve demokrasimizi yüceltmek için çarpmaktadır. “ dedi

Halk oyunları ile devam eden programa, Bitlis Valisi Erol Karaömeroğlu, Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Cumhuriyet Başsavcısı Emre Genç, AK Parti İl Başkanı Kadir Köstekçi, kurum amirleri ve birçok kişi katıldı.