Bitlis

Bitlis’in Kaç İlçesi Var? Bitlis’in İlçeleri

Bitlis’in kaç ilçesi var, konuları nasıldır? Bitlis ilçeleri coğrafi ve tarihi özellikleri nasıldır? İşte ayrıntılar…

Bitlis, Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan ve tarihi bir derinliğe sahip şehirlerimizden biridir. Bitlis’in kaç ilçesi var, coğrafi özellikleri nelerdir? İşte merak ettiğiniz tüm soruların cevapları…

Bitlis’in Coğrafi Konumu Nedir?

Doğu Anadolu Bölgesi'nde, hem Yukarı Fırat Bölümü'nde hem de Yukarı Murat-Van Bölümünde konumlanan Bitlis, 410 33' – 430 11' doğu boylamları ve 370 54'- 380 58' kuzey enlemleri arasında yer alır.

Bitlis, Türkiye'nin önemli sanayi ve ticaret merkezleri olan İstanbul, Ankara, İzmir gibi illere uzak bir konumda bulunur. Ankara'ya 980 km, Mersin Limanı'na 805 km, Diyarbakır'a 210 km ve Van'a ise 168 km mesafededir.

Bitlis'in yüzölçümü 6.707 km²'dir. Van Gölü'nün Bitlis sınırları içinde kalan 1.876 km²'lik bölümü ve diğer göl yüzeyleri dâhil edildiğinde, ilin toplam yüzölçümü 8.645 km²'ye ulaşır. Bitlis, bu yüzölçümü ile Türkiye topraklarının %1'ini, Doğu Anadolu Bölgesi topraklarının ise %5,5'ini kapsar. İl, doğuda Van ve Van Gölü, güneyde Siirt ve Batman, batıda Muş, kuzeyde ise Ağrı illeriyle çevrilidir.

Topoğrafya açısından, Bitlis'in yapısını Van Gölü'nün güneyinde ve kuzeyinde bulunan genellikle volkanik özellikler taşıyan dağlar ve bu dağların üzerindeki düzlükler oluşturur.

Güneydeki dağlar, Güneydoğu Toroslar'ın bir uzantısıdır ve Van Gölü yakınlarından başlayan akarsu vadileri tarafından parçalanmıştır. İl topraklarının %71'ini dağlar, %16'sını platolar, %3'ünü yaylalar ve %10'unu ovalar oluşturur.

Bitlis’in Kaç İlçesi Var?

Bitlis'in ilçeleri Hizan, Mutki, Ahlat, Adilcevaz, Tatvan ve Güroymak'tır. Merkez ilçe dâhil toplamda 8 belde, 334 köy ve 290 mezra bulunur. Köylerin 245'i orman köyü kategorisindedir. İl topoğrafyasının dağlık ve engebeli yapısı, yerleşim alanlarının dağınık bir şekilde dağılmasına neden olmuştur.

Kaynak: Haber Merkezi