Bitlis

Bitlis’in Tarih Kokan Sultaniye Camii ve Şeyh Garip Türbesi’nin Gizemli Geçmişi!

Bitlis’in en çok ziyaret edilen türbelerinden biri olan Sultaniye Camii ve Şeyh Garip Türbesi’nin gizemi çözülüyor.

Bitlis, zengin tarihi ve kültürel mirasıyla adeta bir açık hava müzesi olma özelliği taşıyor. Kentin en fazla ziyaret edilen yerlerinden biri olan Sultaniye Camii ve Şeyh Garip Türbesi, her gün onlarca ziyaretçiyi ağırlıyor. Türbenin kim tarafından yapıldığı sorusu ise uzun süredir merak konusuydu.

Araştırmacıdan Önemli Tespitler
 

Tarih Araştırmacısı Nimetullah Atal, uzun süren çalışmaları sonucunda, caminin arkasında bulunan mezar taşındaki yazının çevirisini araştırarak kitabenin kime ait olduğu belirlendi.  Mezarda yer alan kitabenin çevirisinde, bu türbenin Sultan Hatun bint Rüstem Ağa’ya ait olduğunu ortaya koydu.

 Tarih kokan Bitlis’te kadınlar tarafından yapılan birçok eserin bulunduğuna değinen Atal, sosyal medya X platformunda yaptığı paylaşımda, caminin arkasında bulunan taşın üzerindeki Kitabenin çevrilmesi konusunda yardım aldığı hocalarına teşekkür etti.

Atal, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Caminin arka tarafında yer alan bir mezar taşı dikkatimi çekmişti. Mezar taşından anlaşıldığı üzere Sultan Hatun, Bitlis’te nüfus sahibi olan Rüstem Ağa’nın kızıdır. Cami’nin Sultan Hatun ya da babası tarafından yaptırıldığını söylemek mümkündür. Bitlis’te kadınlar tarafından yaptırılan birçok eser var. Hatuniye Cami, Hezo Hanı (Hatuniye) gibi… Kitabenin özenle çevirisini yapan  Müfid Yüksel hocama teşekkür ediyorum”

Kitabenin Çözümü
 

Bitlis’te Sultan Hatun bint Rüstem Ağa adlı kadına ait Arapça mezar şahidesi kitabesinde neler yazıyordu?

Kitabede; “Bu, mutluluğa şahid olmuş olanlardan/ermiş olanlardan, Merhume, Mağfure, mebrure Allah’ın Rehmet ve Gufranına muhtaç, … Rüstem ağa kızı Sultan Hatun’un merkadidir” sözleri yer alıyor