Sağlık

Bitlisliler uyuz hastalığına dikkat! Vakalar artıyor, doktorlar uyarıyor… Geceleri bunu yaşıyorsanız hemen doktora gidin

Türkiye’de son yıllarda uyuz hastalığına yakalananların sayısında ciddi bir artış gözleniyor. Uyuz, deride yaşayan bir parazit olan Sarcoptes scabiei’nin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır.

Türkiye'de uyuz hastalığının görülme sıklığı hastalığın seyri boyunca artıyor. Uzmanlar hastalığın ülke çapında yüzde otuzluk bir artış yaşadığını belirtiyor. Bitlis’te de uyuz hastalığı yayılıyor.

Uyuz hastalığı tedavi alınmadığı takdirde aylarca sürebiliyor. Uzmanlar bu konuda uyarıyor. Uyuz vakalarındaki artışa karşılık olarak, hastalığın belirtileri ve bulaşma yolları üzerinde de araştırmalar yapılıyor. Peki uyuzun belirtileri nelerdir ve uyuza ne sebep olur? İşte detaylar.

UYUZ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Doç. Dr. Mustafa Tosun, uyuz hastalığının en önemli belirtisinin kaşıntı olduğunu söyledi. Kaşıntının özellikle geceleri şiddetlendiğini ve hastanın uyku kalitesini bozduğunu belirten Tosun, “Parazit, derinin üst tabakasında tüneller açarak hareket eder ve burada alerjik bir reaksiyon oluşturur. Bu da kaşıntıya neden olur. Kaşıntı ile deride kabarcıklar, kabuklanmalar, kızarıklıklar ve çizik izleri görülebilir. Uyuz hastalığı genellikle el parmak araları, el bilekleri, ayak bilekleri, karın, göğüs, meme başı, genital bölge gibi yerleri tutar. Aynı evde yaşayan kişilerde de kaşıntı varsa, uyuz hastalığından şüphelenmek gerekir” dedi.

UYUZ HASTALIĞI NASIL TEŞHİS VE TEDAVİ EDİLİR?

Doç. Dr. Mustafa Tosun, uyuz hastalığının tanısının klinik muayene ve mikroskopik inceleme ile konulduğunu söyledi. “Deriden alınmış olan bir sürüntü örneğinin mikroskop altında incelenmesi ile parazit, yumurta ya da dışkısı görüntülenebilir. Bu tanıyı koyan her dermatoloji uzmanı veya aile hekimi yapabilir” diyen Tosun, tedavi sürecinin ise hastanın uyumuna bağlı olduğunu vurguladı.

“Tedavide kullanılan ilaçlar, kremler, losyonlar veya şampuanlar vardır. Bu ilaçlar, doktorun önerdiği şekilde ve sürede kullanılmalıdır. Ayrıca uyuz hastalığı bulaşıcı olduğu için, aynı evde yaşayan kişilerin de tedavi olması gerekir. Ortak kullanılan eşyalar, kıyafetler, çarşaflar, havlular gibi şeyler de sıcak su ile yıkanmalı veya güneşte bekletilmelidir. Alışveriş merkezlerinde denenen kıyafetler de eve gelince yıkanmalıdır. Uyuz hastalığını kabullenmeyen veya tedaviye uymayan hastalar, salgının yayılmasına neden olabilir” diye konuştu.