Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı; Elektrik, Su ve Gaz Sayaçları Muayene Yönetmeliğini yayımladı ve yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Söz konusu yönetmelik ile birlikte elektrik, su ve doğalgaz sayaçlarının muayeneleri ile bu muayene işlemlerinin kimler tarafından, nerede ve nasıl yapılacağı belirlendi. Ayrıca yönetmelik ile muayene işlemlerinin aykırılık durumunda hangi idari yaptırımların uygulanacağı belirlenmiş oldu.

Yönetmeliğe göre elektrik, su ve doğalgaz sayaçları ilk muayene, periyodik muayene, ani muayene, şikayet muayenesi ve stok muayenesi gibi farklı kontrol adımlarına tabi tutulacak. Ayrıca sayaç muayene işlemleri de Bakanlığa bağlı il müdürlükleri tarafından, kullanıcıların kurduğu veya anlaşma sağladığı servislerde yapılacak. Servislerin kullanımından ötürü Bakanlıktan bir ücret talebi yapılamayacak. Ayrıca 1 Ocak 2014-31 Aralık 2019 dönemlerinde arz edilmiş olan sayaçlar ile ilgili olarak da adım atılacak. İşte detaylar…

MUAYENE İŞLEMLERİ NASIL YAPILACAK?

dogalgaz-sayaclarinda-yeni-donem-basliyor-bu-sayaclarin-hepsi-sokulecek-2.webp

Muayene işlemlerinde sayacın tip onayının olmadığının veya tip onayını etkileyecek olan değişiklik yapıldığının tespit edilmesi durumunda sayacın muayenesine devam edilmeyecek. Sayaca bu aşamada düzenlenecek olan muayene raporunda belirtilmiş olan işlemler uygulanacak.

Sayacın bulunduğu yerden sökülerek servise getirilmesi durumunda kullanıcı sorumlu olacak. İlk, periyodik ve stok muayeneleri sonucunda uygun bulunan sayaçlar da damgalanacak. 2014 - 2019 döneminde piyasaya arz edilmiş veya son muayenesi bu tarihler arasında yapılmış gaz iletim şebekesinde bulunan sayaçları listenin, kullanıcı tarafından ilgili il müdürlüğüne gelecek Şubat ayı sonuna kadar iletmesi gerekecek. Ayrıca bu işlemde 2025 yılının sonuna kadar sökülerek yerine geçerli muayenesi olan bir sayaç takılması gerekecek.

1 OCAK’TA DEVREYE GİRİYOR

2,8 Milyon Araç Denetlendi: 515 Bin 232 İşlem Yapıldı 2,8 Milyon Araç Denetlendi: 515 Bin 232 İşlem Yapıldı

Listeyi belirlenen süreçte bildirmeyen, eksik veya hatalı bildiren kullanıcılar hakkında idari yaptırımlar uygulanacak. Yönetmelik kapsamında ölçü ve ölçü aletlerinin tamir ve ayar hizmetlerini yapacak olan kişilere verilecek olan yetki belgesi ve işyeri uygunluk belgesi de bu kapsamda düzenlendi. Yönetmelikler 1 Ocak 2024 itibariyle devreye girecek.

Kaynak: Haber Merkezi

Kaynak: HABER MERKEZİ