Bitlis'in yüksek rakımlı bölgelerinde yetiştirilen ve "Altın Bal" ödülüne layık görülen kara kovan balının hasadı başladı. Bitlis, Türkiye'de bal hasadının en son gerçekleştirildiği illerden biri olmasına rağmen, bu gecikme balın kalitesini olumlu yönde etkiliyor.

Bitlis Merkez, Ahlat ve Adilcevaz'da Oturanlar Aman Dikkat! Bitlis Merkez, Ahlat ve Adilcevaz'da Oturanlar Aman Dikkat!

Kilogramı 800 ila 1000 lira arasında satılan Bitlis kara kovan balı, hem yerel tüketicilerin hem de yurt dışından gelen taleplerin gözdesi haline geldi. Arılar, binlerce bitki özünden organik olarak ürettikleri bu özel balı yüksek rakımlı yaylalarda ve dağlarda bulunan kovanlarda üretiyorlar. Bu doğal üretim modeli, Bitlis'in ekonomisine de önemli bir katkı sağlıyor.

aw061515-07.jpg

Bitlis Balı, Londra'da Dünya Birincisi

Bitlis balı, dünyanın en prestijli bal yarışmalarından biri olan "London International Honey Competitions" (Londra Uluslararası Bal Yarışmaları) çerçevesinde dünya birinciliği elde etmişti. Bu başarı, kentteki arıcılar için gurur kaynağı oldu.

aw061515-06.jpg

Bitlisli balcı Serdar Nevzat Ersan, dünyaca ünlü kara kovan balının hasadına başladıklarını açıkladı. Ersan,

“Geleneksel üretim modelimiz olan kil ve gübre karışımı kovanlarımızdan elde ettiğimiz karakovan ballarımızın hasadına başlamış bulunmaktayız. Bu ballarımızın hasadını ekim ve kasım aylarında, yani havaların tam anlamıyla soğumaya başladığı vakit yapıyoruz. Bu ballarımızı organik tarım yönetmeliğine göre üretmekteyiz. Geçen yıl Londra’da ‘altın bal’ ödülü almış olan balımız burada üretildi. İlimiz floral kaynaklar bakımından oldukça zengin. Yaklaşık bin 200 çeşit endemik bitki türüne sahip olan ilimizde ballarımızı üretmekteyiz. Londra’daki yarışma neticesinde yurt dışından oldukça fazla talep gelmektedir. Bu ödülden sonra taleplerin artışı doğrultusunda bizde tesislerimizde ürünlerimizi paketleyip ihracatımıza başlayacağız” dedi.

aw061515-05.jpg

aw061515-04.jpg

aw061515-02.jpg

aw061515-01.jpg

Kaynak: HABER MERKEZİ