Türkiye'de emeklilik sisteminde önemli reformlar yapılıyor. Bu yeni sistem kapsamında ev hanımları da emekli olabilecek. Bu fırsatın amacı, emeklilerin mali sorunlarını evlerine iki emekli maaşı koyarak çözmek. Ev kadınlarının emekli maaşı almasını sağlayacak mevzuatla ilgili son durum nedir?

Alınan bilgilere göre ev hanımları için emeklilik yolu açılıyor. Bu haber heyecan verici gelişmeleri de beraberinde getirdi. Peki ev hanımlarının emeklilik şartları ve yasal süreç nasıl olacak?

EV HANIMLARI İÇİN PRİM DESTEĞİ, ÇOCUK VE DOĞUM İNDİRİMİ

ev-hanimi-emeklilik-sartlari-2.jpg

Tatvan'da Üretilen Ayakkabılar Balkan Ülkelerine ve Azerbaycan'a İhraç Ediliyor Tatvan'da Üretilen Ayakkabılar Balkan Ülkelerine ve Azerbaycan'a İhraç Ediliyor

Ev hanımları da emekli olmak için prim ödemek zorunda. Yeni düzenleme ile bu primlerin bir kısmı devlet tarafından karşılanacak. Aile ve Gençlik Fonu bu konuda destek verecek ve bu fon TBMM’den geçti. Ev hanımları her ay prim ödeyecek. Primlerin üçte biri fonda birikecek.

Ev hanımları sigortalı olacak ve sağlık hizmetlerinden bedava yararlanacak. Bağ-Kur ve SSK primlerinin eşitlenmesi ile beraber ev hanımları da Bağ-Kur’lu sayılacak. Ayrıca kısmi emeklilik için 5400 gün yerine 4500 gün yeterli olacak.

Son yapılacak olan düzenleme ile ev hanımlarına çocuk sayısına göre indirim yapılacak. Bu indirim aynı zamanda emeklilik yaşını da düşürecek. Ev hanımları 58 yaşında değil daha erken emekli olacak ama kaç yaşında emekli olacakları henüz belli değil.

Son olarak ev hanımlarına bir de doğum borçlanması hakkı verilecek. Bu hak yaş şartını yerine getiren ev hanımlarının emekli olmasını sağlayacak. 3 çocuk için borçlanma yapan ev hanımı prim şartını tamamlayarak emekli olabilecek.

EV HANIMLARI NE ZAMAN EMEKLİ OLACAK?

Ev hanımlarına emeklilik imkanı sağlayan yasa ne zaman çıkacak? Bu sorunun cevabı net değil. Ama yerel seçimlerden önce çıkması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu yasayı ev hanımlarına seçim vaadi olarak vermişti. Bu yüzden bu yasanın yerel seçimler öncesinde yani önümüzdeki birkaç ay içinde uygulamaya konacağı ifade ediliyor.

Kaynak: Haber Merkezi

Kaynak: HABER MERKEZİ