Ekonomi

Bitlis’te ev sahiplerine büyük müjde! Başvuru yapanlar 5.000 TL’den fazla iade alabilecek!

Bitlis’te ve yurt genelinde ev sahibi olanlara müjdeli haber geldi. Emlak vergisi mükelleflerini ilgilendiren ve tapu sahiplerinin araştırdığı konuya ilişkin olarak iade ödemelerine dair müjdeli haber geldi.

Emlak vergisi mükellefleri, yani tapu sahiplerini ilgilendiren gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Emlak vergisi muafiyetinden haberi olmayan tapu sahipleri, belirli şartlara bağlı olarak son 5 yıl içerisinde ödedikleri emlak vergilerini geri alma fırsatını yakalayabilir. Konut, arsa, arazi, tarla, işyeri gibi birçok gayrimenkul için geçerli olan vergi muafiyeti, iade ödemelerin kapısını açabilir.

Konut, arsa, işyeri, tarla gibi taşınmaz sahipleri, muafiyet koşullarının sağlanması durumunda belediyelere başvuruda bulunarak, geriye dönük 5 yıllık para iadesi talebinde bulunabilir. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen söz konusu koşullara uyan vatandaşlar, bu avantajdan yararlanarak geri ödeme alabilir. Belirlenen şartlarda muafiyet sınırı 5 yıl olarak belirlendiği için, şartları sağlayanlar geriye dönük olarak 5 senelik para iadesi başvurusunda bulunabilir. İşte detaylar…

VERGİ İADESİ İÇİN KOŞULLAR NELER?

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen muafiyet şartları arasında yer alan kriterlere uyan emlak sahipleri, araştırmalarına devam ediyor. Bitlis’te ve Türkiye’nin her noktasında geçerli olan koşullarda, konutların tek kat olması, konut büyüklüğünün 200 metrekareyi aşmaması, emekli aylığı haricinde gelire sahip olmaması gibi şartlar bulunuyor.

Muafiyet kapsamında yer alan gruplar arasında ise emekliler, ev hanımları, şehit eşleri veya yetim çocukları, gaziler ve işsizler yer alıyor.

GEREKSİZ ÖDENEN VERGİLERİN İADESİ ALINABİLİR

Emlak vergisi muafiyetine uyum sağlayan vatandaşlar, Bitlis’te belediyelere dilekçe ile başvuruda bulunmalıdır. Başvuruların kabul edilmesi durumunda son 5 yılda ödenen vergilerin iadesi mümkün olabilir.

Emlak vergisi ikinci taksit ödeme süreci 1 Kasım 2023 itibariyle başladı ve bu taksitler Kasım ayı içerisinde ödenebilir. Muafiyeti olmayan vatandaşların ödemelerini yapması gerekiyor ve Vergi Usul Yasası kapsamında gereksiz ödenen vergilerin de iadesi alınabilir. Vatandaşlar ödemelerini online olarak da yapabilir. Ödemelerde T.C kimlik numarası veya sicil numarası kullanılabilir.

Kaynak: Haber Merkezi