Bitlis

Bitlis'te Geleneksel Altun Kalbur Kış Yüzme Şenlikleri Yapılacak

27 Ocak Cumartesi günü saat 11:00'da düzenlenecek Geleneksel Altun Kalbur Kış Yüzme Şenlikleri, bu yıl 7. kez düzenlenecek.

Beşminare Düşünce Akademisi tarafından düzenlenen etkinlik her yıl olduğu gibi bu yılda 27 Ocakta Altun Kalbur'da düzenlenecek. Geçen yıl düzenlenen şenliğin yoğun bir katılımla ve eğlenceli geçtiğini belirten Beşminare Düşünce Akademisi Başkanı Serdar Durer,

"Kış aylarında soğuk sularda yüzmek, son yıllarda bütün dünyada giderek popülerleşen bir aktivite haline geldi. Bu aktivitenin birçok fiziksel ve zihinsel faydası olduğu düşünülmektedir; Soğuk su, vücudu sıcak tutmak için daha fazla kan pompalamaya teşvik eder. Bu, kan dolaşımını hızlandırır ve kalp sağlığını destekler. Metabolizmayı hızlandırır. Soğuk su, vücudu ısıtmak için daha fazla enerji yakmaya zorlar, bu durum metabolizmayı hızlandırır ve kilo vermenize yardımcı olabilir. Kas iyileşmesini hızlandırır. Soğuk su, iltihabı azaltır ve kasların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Soğuk su, vücudun savunma sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir."

Soğuk suda yüzmek stresi azaltır

Soğuk suyun zihinsel faydalarının birçok uzman tarafından belirtildiğini söyleyen Durer,"Soğuk suda yüzmek; Stresi azaltır. Soğuk su, beyinde endorfin salgılamasını teşvik eder. Endorfin, mutluluk ve rahatlama hissi veren bir hormondur. Anksiyeteyi azaltır. Soğuk su, dikkati odaklamaya ve stresi azaltmaya yardımcı olabilir. Soğuk su, olumlu duyguları artırır ve daha sayamayacağım birçok faydası vardır."

"Soğuk sularda yüzmeden önce bir doktora danışılmalıdır"

Durer "Tabi şunu da belirtmekte yarar görüyorum; soğuk sularda yüzmek, herkes için uygun bir aktivite değildir. Kalp hastalığı, yüksek tansiyon veya diğer sağlık sorunları olan kişilerin soğuk sularda yüzmeden önce bir doktora danışmaları gerekir. 27 Ocak Cumartesi günü saat 11:00’da başlatacağımız aktiviteye tüm halkımız davetlidir." dedi