Ekonomi

Bitlis’te hayvancılık yapacaklara dev destek! Bakanlık açıkladı: Yüzde 50 oranında verilecek!

Bitlis’te hayvancılık yapmak isteyenler güzel bir haber aldı. Tarım Bakanlığı, hayvancılık sektörüne yönelik bir dizi hibe desteği duyurdu. İşte ayrıntılar.

Tarım Bakanlığı, hayvancılık sektörüne verdiği hibe destekleriyle üreticilerin yatırım maliyetlerini azaltmayı ve hayvan varlığını artırmayı amaçlıyor. Bakanlık, hayvancılık projelerine başvurmak isteyenlerin il müdürlüklerine başvurmalarını istiyor. Bakanlık, hayvancılık sektörünün gelişmesi için yeni projeler üretmeye devam edeceğini duyurdu.

Küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin geliştirilmesi için yatırım yapmak isteyenlere yüzde 50 oranında hibe verilecek. Bakanlık, 2016’dan beri yürüttüğü projelerle ülkede hayvancılığın verimliliğini ve kalitesini artırmayı hedefliyor.

DAMIZLIK DÜVE YETİŞTİRİCİLİĞİ

Bakanlık, 2016’da başlattığı Damızlık Düve Yetiştiriciliğinin Desteklenmesi Projesi ile büyükbaş hayvancılık işletmelerinin kurulmasını destekliyor. Ayrıca damızlık gebe düvelerin yurt içinden temin edilmesini sağlıyor. Bu projeyle et ve süt üretiminde verimliliğin artırılması amaçlanıyor.

Proje kapsamında ahır inşaatı, hayvan alımı ve makine alet ekipman alımı için yüzde 50 hibe desteği veriliyor. Bugüne kadar 26 projeye 46 milyon lira hibe talebi geldi. Bakanlık, bu projeler için 45 milyon lira hibe ödedi. Ayrıca, 2022’de düve merkezlerinden damızlık düve alan yetiştiricilere de yüzde 50 hibe desteği sağlandı.

DAMIZLIK MANDA, KOÇ VE TEKE YETİŞTİRİCİLİĞİ

Bakanlık, 2017’de Damızlık Manda Düvesi Yetiştiriciliğinin Desteklenmesi Projesi’ni hayata geçirdi. Bu projeyle 7 ilde (Bitlis, Muş, Samsun, Tokat, Diyarbakır, Tekirdağ, Sakarya) ahır yapımı ve damızlık manda düvesi alımına yüzde 50 hibe desteği uygulanıyor. Bu projeyle yaklaşık 4.2 milyon lira hibe ödemesi yapıldı. Geçen yıl manda merkezlerinden damızlık manda alan yetiştiricilere de yüzde 50 hibe desteği verildi.

Bakanlık, aynı yıl Damızlık Koç-Teke Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi’ni de 6 ilde (Bingöl, Elazığ, Eskişehir, Konya, Manisa, Tokat) başlattı. Bu projeyle damızlık koç-teke üretim merkezleri kuruldu. Bu merkezlerden temin edilen koç-teke için bugüne kadar 6 bin 16 baş hayvan için 10 milyon lira hibe desteği sağlandı.

Bakanlık ayrıca, 2020’de Ankara Keçisi Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi’ni devreye aldı. Bu projeyle tiftik üretimi ve kalitesinin artırılması hedefleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi