SGK, 19 Ekim 2023 tarihinde yayınladığı bir genelgeyle hizmet borçlanmalarının sigorta başlangıç tarihini öne alabileceğini duyurdu. Bu genelge, Yargıtay’ın bir kararına dayanıyor. Buna göre, hizmet borçlanması yaptıran memurların borçlandıkları süreler emeklilik hesabında göz önünde bulundurulacak.

Kamuda çalışan yaklaşık 5 milyon kişi bu düzenlemeden yararlanabilecek. Bunlardan 3 milyonu 657 sayılı Kanun kapsamında memur, 2 milyonu ise sürekli işçi veya sözleşmeli statüsünde. Erken emeklilik isteyen kamu çalışanları, borçlanma, isteğe bağlı sigorta gibi sosyal haklardan yararlanabilecek. En az 10 yıl memur olarak görev yapanlar, istifa edip isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek emekli olabilecek. Bunun için Eylül 2004’ten önce işten ayrılanların 3 ay, sonrasında ayrılanların ise 6 ay içinde SGK’ya başvurmaları gerekiyor.

TCMB Faiz Kararını Açıkladı TCMB Faiz Kararını Açıkladı

EYT veya normal emeklilik fark etmeksizin SSK veya Bağ-Kur’dan emekli olup kamuda çalışmaya devam edenlerin emekli maaşları kesiliyor. Ancak memuriyetten ayrılıp emekli maaşını tekrar almaya başlayanlar, kesinti yapılan süredeki zam ve iyileştirmelerden yararlanabiliyor.

BORÇLANMA İLE SİGORTA BAŞLANGICI ERKENE ALINACAK

262584.jpg

Sabah gazetesinin haberine göre, Ekim 2008’den sonra ilk kez memur olanlar, bu tarihten önce SSK, Bağ-Kur veya özel sandık sigortalısı olanlar, sigorta başlangıç tarihlerinden önceki sürelere ilişkin askerlik, öğrencilik, yurtdışı gibi hizmet borçlanmalarını yapabilecek. Bu borçlanmalar, emeklilik hesabında dikkate alınacak ve sigorta başlangıç tarihleri borçlanılan süre kadar geriye çekilecek. Emeklilik sonrası kamuda çalışmaya devam eden memurlardan kesilen destek primi ise emekliliğe bir etki yapmayacak.

MEMURLAR DA ASKERLİK BORÇLANMASI YAPABİLİR Mİ?

Evet, yapabilir. SGK’nın 19 Ekim 2023 tarihli genelgesiyle memurlara hizmet borçlanmaları ile sigorta başlangıç tarihinin öne çekilmesi imkanı tanındı. Bu genelge, Yargıtay’ın bir kararına istinaden çıkarıldı. Bu sayede, hizmet borçlanması yaptıran memurların borçlandıkları süreler emeklilik hesabında göz önünde bulundurulacak. Böylece daha erken emekli olabilecekler. Ekim 2008 sonrası ilk kez memur olarak sigortalı olanlar, bu tarihten önceki sigortalılık sürelerine ilişkin askerlik, öğrencilik, yurtdışı gibi hizmet borçlanmalarını yapabilecek. Bu süreler emeklilikte dikkate alınacak, sigorta başlangıcı borçlanılan süre kadar geriye çekilecek.

Kaynak: Haber Merkezi

Kaynak: HABER MERKEZİ