Bitlis

Bitlis'te Omurga Eğriliği Erken Teşhis İçin İşbirliği Protokolü İmzalandı

Bitlis Valiliği himayelerinde, il milli eğitim ve il sağlık müdürlüğü arasında Bitlis’te Skolyoz (omurga eğriliği) erken teşhis tarama programı esaslarını belirlemeye ilişkin işbirliği protokolü imzalandı.

Valilik makamında gerçekleşen imza törenine Vali Ahmet Karakaya, İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Gür ve İl Sağlık Müdürü Gökhan Güzaltaş katıldı. İmza töreninde konuşan Vali Karakaya, hayata geçirilen bu tarama programı ile  önlenebilecek olan rahatsızlıkları önceden tespit edip  müdahale konusunda hastalığın ilerlemeden çözüm bulunması hedeflendiğini belirtti.

Skolyoz hastalığının çocukluk ve ergenlik çağında sıkça görüldüğünü aktaran Karakaya,

“Her konuda olduğu gibi önleyici hizmetlerin önemli olduğuna burada vurgu yapmak istiyoruz. Tabi ki devletimizin her alanda olduğu gibi sağlık alanında da çok kıymetli hizmetleri var, hastanelerimizde verilen, ama biz istiyoruz ki önlenebilecek olan hastalıkları yada  rahatsızlıkları önceden tespit edip ve müdahale edelim ki ilerlemeden çözüm bulunabilsin. Bu çerçevede Skolyoz’da da özellikle çocukluk ve ergenlik çağında gündeme gelen  ortaya çıkan  bir rahatsızlık.  Sebepleri tıbben çok net olarak belirlenmese de bazen genetik olabiliyor, bazen kırsal sebeplerle ya da  ikisinin tetiklemesiyle meydana gelebiliyor.  Omurgada bazı eğriliklere sebebiyet verebiliyor bunun neticesinde de gençlerimizin  hayat kalitesini düşüren belki ile de nefes alıp verme ile ilgili problemlere kadar gelebilen bazı sonuçlar doğrulabiliyor. Bu çerçevede biz de ilimizdeki gençlerimizin mümkün olduğunca daha öncede belirlenebilen ya da önlenebilen rahatsızlıklar noktasında bir taramadan geçirilerek alınabilecek tedbirler varsa bunlara yönelik bir çalışma başlatmayı arzu ettik” ifadelerini kullandı.

İl genelinde yaklaşık 27 bin öğrencinin bu taramadan geçeceğini belirten Karakaya, taramaların 2024-2025 eğitim öğretim yılının sonuna kadar tamamlanmasının planlandığını aktardı.

"Taramayı yapmayı ve gerekli  tedbirleri almayı önemsiyoruz"

Karakaya sözlerini şöyle sürdürdü:

“ Bu noktada il milli eğitim müdürlüğümüze bağlı okullarımızda eğitim gören yaklaşık 27 bin öğrencimizin İl Sağlık müdürlüğümüz bünyesindeki sağlık teşkilatımız tarafından kontrolden geçirilmesi taramadan geçirilmesi amaçlanıyor. İnşallah bu taramalar sonucunda fazla çocuğumuzda bu rahatsızlıktan ortaya çıkmaz.  Ama biz taramayı yapmayı ve gerekli  tedbirleri almayı önemsiyoruz. Tekrar şunu ifade edeyim her alanda eğitimde, sağlıkta ve diğer bütün alanlarda vatandaşımızın en kalitede hizmet alabilmesi için kurumlarımızla birlikte koordineli bir şekilde,  azimli ve kararlı olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Devam edeceğiz. Tekrar kurumlarımıza teşekkür ediyorum. Bu çalışma nitelikli ve iyi planlanmış bir şekilde 2024-2025 eğitim öğretim yılının sonuna kadar tamamlanması amacıyla  hızlı ve kaliteli bir şekilde yürütülmesini kendilerinden özellikle istiyorum. Şimdiden verecekleri emekler için il milli eğitim ve il sağlık müdürlüklerimizin değerli Personelleri ve çalışma arkadaşlarımıza yürekten  teşekkür ediyorum” diye konuştu.

"26 bin 917 çocuğumuzun Skolyoz taramasını yapacağız"

Törende konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Gür, ise skolyoz hastalığına karşı  çocukların erken teşhisinin yapılması ve cerrahi öncesi tedavi yöntemlerinin kullanılmasına yönelik yaptıkları bir çalışma olduğunu belirtti.

Gür, “Bu projeyle aslında şunun ifadesini gerçekleştiriyoruz. Her çocuğumuzun bizler için kıymetli olduğunu, hiçbir çocuğumuzun kendi kaderine terk edemeyeceğimizi ilimizin potansiyelinin tamamını  çocuklarımızın hizmetinde olduğunun en büyük kanıtıdır. Bizler sayın valimizin talimatı ve himayelerinde sağlık müdürlüğü ile ortaklaşa 26 bin 917 çocuğumuzun Skolyoz taramasını yapacağız. Bu yaş grubu özellikle 5 6 7 ve 8’inci sınıflarımız Skolyoz hastalığının en sık görüldüğü yaş gruplarıdır. Biz özellikle çocuklarımızın erken teşhisinin yapılması ve cerrahi öncesi tedavi yöntemlerinin kullanılmasına yönelik yaptığımız bir çalışmadır. Sayın valimizin liderliğinde ve bu konudaki bizlere talimatlarından dolayı eğitim camiası ve çocuklarımız adına şükranlarımı ifade etmek istiyorum”

"Hastalığın en erken sürede tanınıp, en kısa sürede tedavi edilmesi gerekmektedir"

Günümüzde skolyozun geçerli bir tedavi yönteminin bulunmadığına değinen İl Sağlık Müdürü Gökhan Güzeltaş, “Skolyoz 10 ile 18 yaş arası görülen nedeni bilinmeyen bir hastalıktır. Sayın valimizin talimatları doğrultusunda okul taramalarına başlayıp bu hastalığı erkenden tanıyıp, en azından uzun dönem kompikasyonunu  yavaşlatma hedefimiz var. Skolyozun hala günümüzde en geçerli bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. O yüzden bu hastalığın en erken sürede tanınıp, en kısa sürede tedavi edilmesi gerekmektedir. Biz bu amaçla okul taramalarına başlayıp skolyozu en erken dönemde yakalayıp ilgili baş hekimlerine yönlendirmeyi hedeflemekteyiz” ifadelerini kullandı.