Ekonomi

Bitlis’te para gönderme işlemlerinde yeni tarifeye geçiliyor! EFT ve FAST için yeni karar resmen duyuruldu!

EFT ve FAST ücretleri için azami tarifelerin yüzde 50 fazlası kadar ücret alınması uygulamasını sonlandırdı. Alınan yeni karar ile birlikte işlemlerde saat ve gün fark etmeksizin azami ücret tarifesi uygulanacak. İşte detaylar…

Vatandaşlar, günlük hayatlarında mobil bankacılık uygulamaları üzerinden EFT ve FAST sistemlerini kullanarak para transferleri gerçekleştirebiliyor. Birbirine benzer ancak temelde farkları olan bu sistemler üzerinden para gönderme işlemleri gerçekleştiren vatandaşları yakından ilgilendiren bir karar alındı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), EFT ve FAST ücretleri için azami tarifelerin yüzde 50 fazlası kadar ücret alınmasını sonlandırdı.

Merkez Bankası’nın aldığı karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Söz konusu karar “Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’i ile Bankalarca Ticari Müşterilerden Alınabilecek Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’i” olarak Resmi Gazete’de yayımlandı. Peki sistem nasıl işleyecek? İşte detaylar…

MERKEZ BANKASI’NIN EFT VE FAST İŞLEMLERİNDE DEĞİŞİKLİK KARARI

Vatandaşlar, EFT ve FAST işlemlerini gerçekleştirirken, bankalar hafta için saat 16.00’dan sonra ve hafta sonu işlemlerinde azami tarifelerinin yüzde 50 fazlası kadar ücret alabiliyordu. Ancak Merkez Bankası’nın aldığı karar ile birlikte bu uygulamada değişikliğe gidildi ve eski sistem sonlandırıldı.

Buna göre 1 Aralık 2023 tarihinde yürürlüğe girecek olan düzenlemeler kapsamında, saat veya gün fark etmeksizin tüm EFT ve FAST işlemlerinde azami ücret tarifesi uygulanacak. Peki EFT sistemi ile FAST arasındaki fark ne?

EFT İLE FAST SİSTEMLERİNİN FARKLARI NE?

FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) Sistemi, Merkez Bankası tarafından yeni işletime alınmış olan bir anlık ödeme ve transfer sistemidir. Bu sistemde ödemeler ve transferler 7/24 ve anlık olarak gerçekleştirilir.

EFT sistemi de FAST sistemine benzer şekilde çalışır ancak EFT sisteminde zaman taahhüdü yoktur. Ayrıca EFT sistemi mesai saatlerinde çalışır ve FAST sistemine göre daha yavaştır.

Kaynak: Haber Merkezi