Van Gölü Kuraklık Nedeniyle Çekilmeye Devam Ediyor Van Gölü Kuraklık Nedeniyle Çekilmeye Devam Ediyor

Bitlis’in Tatvan ilçesinde Psikolog Zümrüt Can Barut, tercih verecek öğrenciler için birçok uyarılar yaptı. Öğrencilerin en zor kaldığı durum tercih zamanıdır diyen Barut, öğrencilerin neler yapacağı, bu tür zorlukları nasıl aşabileceği konusunda tavsiyeler verdi.

Tercih Döneminde Kişisel Gücünüzü Korumak Önemlidir

Psikolog Barut, “Tercih dönemleri zor süreçlerden geçiliyor, genel olarak okuldaki hocalarla iletişime geçiyorsunuz, aileyle iletişime geçiyorsunuz, dışarda gördüğünüz bakkal amcalar ne yaptın gibi sorular yönlendirebiliyor ya da konuşuyor Ayşe teyze, işte benim kızım bu sınav sonucunu aldı sizin kızınız ne sonuç aldı gibi birçok kıyaslanmalara maruz kalınabiliyorlar ve birçok insanların düşünceleriyle de karşı karşıya kalabiliyorlar. Şunu söylem ek istiyorum ki sizden değerli hiçbir şey yok, siz sizi kaldırmadığınız müddetçe kimse sizi kaldıramaz, buna gücü de yetmez. Sen sana güç vermediğin müddetçe hiç kimse sana güç veremez buna verebilecek gücü de olmaz. Senden ricam insanlar konuşacaklarsa da sen dört dörtlük olsan da insanlar yine senin muhakkak olumsuz bir durumunu bulup konuşacaklar” dedi.

Bitlis’te Psikolog Uyardı! Tercih Dönemi Önemli (1)

Kendi Mutluluğunuzu ve İlginizi Öncelikli Olarak Gözetin

Barut, “Sadece kendinden emin bir şekilde ne istediğini bilmen, ben ne istiyorum, ne yapmak istiyorum, ileride ne meslek yapmak istiyorum ve hayatını sonuna kadar yaşayabileceği bir meslek yapacağını bilmen gerekiyor ve bunun içinde yani gerek ailen de geri planda kalıyor, arkadaşında çevrendeki insanlarda geri planda kalıyor. Bakıldığı zaman işte Ayşe’nin kızı doktor olmuş Fatma’nın kızı avukat olmuş gibi birçok perspektifte geri bildirimler aldığını biliyorum ama şunu unutma sen nerede mutluysan hangi mesleği yapmak istiyorsan onu yapman gerekiyor. Genel olarak bakıldığı zaman insanlar şu an maddi açıdan olanakları fazla olan meslekleri senin göz önünde serebiliyor. Fakat sen bunu yapmak istiyor musun asıl mevzu bu” şeklinde konuştu.

Bitlis’te Psikolog Uyardı! Tercih Dönemleri Önemli

Aile ve Toplumsal Baskılardan Etkilenmeyin

Olabilecek baskıları anlatan Barut, “Tabi ki ilerleyen zamanlarda maaşın yatacak belli bir alışveriş yapacaksın, bunlardan duyum alacaksın ama ne yazık ki bu genel perspektifte bakıldığı zaman bir yere kadar seni mutlu edecek, bir yerden sonra kendin olarak mutlu olabiliyor muyum? Ya da ben bu mesleği yapabiliyor muyum? Arkadaşlar bakın birçok insan aile baskısıyla toplumsal baskıyla ya da bunu yapmak zorundasın gibi cümlelerle birçok meslek edindiler ve bu meslekten sonra mutlu olamadıkları için o mesleklerini bıraktılar, ya farklı yolunu izlediler ya da psikolojik olarak ruhsal olarak kendilerini çok daha kötü durumda hissedebildiler. Senden ricam sen mi istiyorsun önce ben ne yapmak istiyorum tabi ki bu sınav senin bilgini eğitimini tamamen ölçmüyor. Sadece o anda sen bir sınava giriyorsun ve o sınavda yapılması gereken sorular var tabii ki yapılması gereken sorularla birlikte kaygı endişe korku gibi birçok duygu düşüncelerle de karşı karşıya geliyorsun bunlarla da mücadele edebilmek, bunlar ile de karşı karşıya kalabilmek asıl mevzu. Yani sınavda çok çalıştım ama yapamadım demek ki ben beceriksizim gibi kendini olumsuz yargılamaktan ziyade bazen olmaması gerekiyordur, olmamasında da vardır bir hayır diye düşünebilirsin. Ya da genel olarak bakıldığı zaman bazen insanlar çok çalışırlar çok emek verirler ama yaşadıkları o olumsuz kaygı, düşünce, endişe, korku ve tehditler cümlelerle sınava girdikleri için ister istemez kendilerini o anda sınava odaklanmak yerine o düşüncelerle de başa çıkmaya çalışıyorlar ve o yüzden de olumsuz etkilenebiliyorlar” şeklinde konuştu.

Hangi Universite

Umut Her Zaman Var, İmkansızlıklar Karşısında Vazgeçmeyin ve Yeniden Deneyin

Barut, “Senden ricam sen elinden gelindiğini yaptın fazlasını da yaptın ya da eksiğini de yaptın ama yolun sonu değil, dünyanın sonu değil, ilerleyen zamanlarda çok daha ilerisi içim hayatında daha iyi şeyler yapabilirsin, çünkü nefes aldıkça umut var nefes aldıkça umut var olacaktır. Senden ricam tüm dünya yok dese bile tüm dünya imkansız dese bile umut kulağına eğilerek sızar tüm dünya hayır dese bile ç bir kez daha dene senden ricam bu” diye belirterek konuşmasını bitirdi.

Bitlis’te Psikolog Uyardı! Tercih Dönemleri Önemli (1)

Muhabir: Mehtap Çelebi