İçişleri Bakanlığının himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığının katkıları ile düzenlenen program Bitlis Kültür Merkezi konferans Salonunda düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması  ile başlayan programda Diyarbakır annelerinin PKK tarafından dağa kaçırıldığı ve annelerin çocuklarını kurtarmak için verdiği mücadele belgeseli izletildi. Daha sonra program eski Mardin Milletvekili ve Yazar Orhan Miroğlu'nun Diyarbakırlı annelerin verdiği mücadeleyi anlatn söyleşi ile devam etti. 

Haber Kapak Şablon 2024 09 09T160245.826

 Annelerin hikayelerini paylaştıkça acılarını hissetmemenin mümkün olmadığınıaktaran Miroğlu, "Annelerin hikayelerine baktığımız zaman aslında bir halkın sosyolojisi yansıyor. Bu seslerdeki tedirginliği, huzursuzluğu arayışı ve travmayı çok iyi hissedebiliyoruz. İnsanlar hikayelerini paylaştıkça bu derin acıyı hissedebiliyoruz. hissetmemek gerçekten mümkün değil. Bitlis 8. il oldu. Bu program 10 illik bir program bunu her yerde gördük. Seviniyorum çünkü 8 ilde de insanları ağlatmayı başarabildik. "

Haber Kapak Şablon 2024 09 09T160303.453

2014'te 5 binin üzerinde çocuğun dağa kaçırıldığını hatırlatan Miroğlu, devletin yapmış olduğu politikalar sayesinde bu  sayıların giderek azaldığını söyledi. Kaçırılan çocukların yaş ortalamasının 8 ile 9 arasında olduğunu aktaran Miroğlu sözlerine şöyle devam etti:

"2013 yılında bu şekilde dağa kaçırılan çocuk sayısı 2 bin 700 civarında. Biz bu sabahtan itibaren hatta 19 gündür Narin’e ağlıyoruz. Narin’i hepimiz hissettik ama farklı sebeplerle de olsa bu örgütün kendi amaçları peşinde sadece bir yıl içinde 2 bin 700 çocuğu kaçırdığını bilmek yeteri kadar dehşet vericidir. 2014 yılında bu sayı 5 bin 500’e kadar çıktı. Dile kolay konuşması ağızdan çıkan rakam kolaydır ama 5 bin 500 çocuğun kaçırılması ne demek. Hepsinin de yaş ortalaması 8-9 gibi. Bu çocuklar nerede şimdi. 55’i geldi ya diğerleri. Bu dağlarda değiller artık. Güvenlik politikalarımızın neticesinde bu dağlarda değiller”diye konuştu.

Bitlis’in yeni Valisi, Ahmet Karakaya Kimdir? Kaç Yaşında, Hangi Görevlerde Bulundu? Bitlis’in yeni Valisi, Ahmet Karakaya Kimdir? Kaç Yaşında, Hangi Görevlerde Bulundu?

Haber Kapak Şablon 2024 09 09T160318.766

Filmi izlerken dugu dolu anlar yaşadıklarını anlatan Bitlis İl Başkanı kadir Köstekçi, yapılan belgeselle beraber  bu işe yaklaşımın son derece değişeceğini ifade etti. Filmin il ve içelerde anlatılıp gösterilmesi gerektiğini aktaran Köstekçi, sözlerine şöyle devam etti:

"Yakın zamanda şuna inanıyorum, bizim ülkemizde bu sorun bitti. İnşallah Suriye ve Kuzey Irak'tada bitecek. Allahın izniye ümmetçilik yaklaşımı inşallah Kuzey Irak ve Kuzey Suriye'de de bu birliktelik daha da genişleyecek. Bu verdiğiniz çabalar boşa gitmeyecek." şeklinde konuştu.

Düzenlenen programa Bitlis Vali Vekili Alay Yazıcı, Bitlis İl Müftüsü Mehmet Feysal Geylani, eski Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu, AK Parti Bitlis İl Başkanı Kadir Köstekçi, İl Emniyet Müdürü Ortaç Şekeroğlu, ilçe kaymakamları, STK temsilcileri, anneler ve muhtarlar katıldı.

Haber Kapak Şablon 2024 09 09T160338.357

Haber Kapak Şablon 2024 09 09T160357.120

Muhabir: ( Alev Yaşar )