Van Gölü Ekspresi İle Karla Kaplı Dağlarda Unutulmaz Bir Yolculuk Van Gölü Ekspresi İle Karla Kaplı Dağlarda Unutulmaz Bir Yolculuk

Bitlis'in Tatvan Kaymakamlığı, çekirge istilasıyla mücadelede teknolojiyi kullanarak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne zirai bir dron satın aldı. Çekirgelerle mücadelede dron kullanımı giderek yaygınlaşırken, bu yöntem klasik ilaçlama yöntemlerine kıyasla yüzde yüz başarı sağlıyor.

Tatvan'da, bitkisel üretime zarar veren tarla çekirgelerine karşı dronla ilaçlama yapılacak. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli, dron kullanımı konusunda eğitim alarak çiftçilerin mahsullerini korumak için aktif mücadeleye katılacak. Konya’da üretilen, yüzde yüz yerli ve milli olan 40 litre kapasiteli dron, 10 dakikada 35 hektarlık bir alanı ilaçlayabiliyor.

Bitlis’e gelen firma yetkilisi Faruk Teğmen, dronu kullanacak personellere 3 günlük bir eğitim verdiklerini belirtti. 

Haber Kapak Şablon 2024 09 13T095614.663Haber Kapak Şablon 2024 09 13T095614.663

Eğitim sonunda personelln rahatlıkla dronu uçurup, çiftçileri büyük bir yükten kurtaracaklarını ifade eden Teğmen, “DAP ile Tarım ve Orman Bakanlığının ‘Geleceğin dronaları’ projesi kapsamında Tatvan Kaymakamlığı tarafından Tarım ve Orman Müdürlüğüne tahsis edilen yerli ve milli olan drounun eğitim çalışmalarını yaptık. Konya'da ürettiğimiz dronumuz tamamen yerli ve millidir. Çiftçilerimizin akıllı tarım ürünleri içinde en popüleri olan bu dronlardır. Eğitimini verdiğimiz dronumuz 40 litrelik. Tatvan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü bunu bu bölgede çekirgeyle mücadele amaçlı aldı. Şu anda bizde firma olarak bunun eğitimini vermekteyiz. Türkiye'nin her yerinde tarım alanında bu dronlar kullanılmaktadır” diye konuştu.

Haber Kapak Şablon 2024 09 13T095559.417

Bu dronların ne kadar önemli bir ürün olduğundan bahseden Teğmen, sözlerine şöyle devam etti:
“Bu dronun çekirgeyle mücadele örneğini Trakya'da gördük. Bundan iki yıl önce Trakya'da ayçiçeklerini çekirgeler istila etmişti. Bunun mücadelesi insansız hava aracı ile verildi. Bu dron olmasaydı çekirgeyle mücadele mümkün olmayacaktı. İnsansız hava aracının en önemli özelliği olaylara hızlı ve etkin müdahale etmesidir. Yani ürünlere böcek girdiği zaman çok hızlı şekilde bitkiye zarar veriyor. Bin dekarlık alana zararlı girdiği zaman holderle 3-4 günde ancak mücadele edilebilir. Ama insansız hava aracıyla 5-6 saatte yapılabilir. Holderle yapıldığı zaman zaten 3-4 günde zararlı böcek ürünü bitirmiş oluyor. Tatvan Tarım ve Orman Müdürlüğü garsiyat alanlarında ciddi manada çekirge zararlarını tespit etmiş, bu amaçla da bu dron alındı. Bundan sonra Tatvan'da çekirgeler çiftçilerimizin ürünlerine zarar vermeyecek diyebiliriz.”

Kaynak: İHA