Bitlis

Bitlis'te yüzde 50 hibe destekli fabrika hem üretiyor hem de istihdam sağlıyor

Bitlis Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) işletmeci Vacip Demir tarafından, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yüzde 50 hibe desteğiyle 2019 yılında kurulan fabrikada süt ürünleri üretilmeye devam ediyor.

Loading...

Bitlis Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) yer alan fabrikada, Bitlis, Muş, Bingöl, Elazığ, Iğdır gibi illerden ve zaman zaman süt eksikliği yaşandığında Konya, Kayseri ve Sivas'tan temin edilen sütlerle yoğurt, kaymak, tereyağı ve 5 çeşit peynir üretiliyor.

Fabrika, süt ürünleri üretimiyle yerel ekonomiye ve bölgedeki süt üreticilerine katkı sağlarken, istihdama da önemli destek sunuyor. Vacip Demir, fabrikanın kuruluş aşamasında Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programından yararlandıklarını ve üretim tesislerini 1.800 metrekarelik kapalı alanda kurduklarını belirtti.

Demir, “1997’den beri Bitlis bölgesinde hizmet veriyoruz. İlk fabrika kurmamız 1997 senesinde küçük sanayi sitesinde başladı. Daha sonra organize sanayi bölgesi başlarken 2019 tarihinde bu fabrikayı kurduk. Kapalı alanımız toplamda bin 800 metrekarede süt işletme tesisi olarak hizmet vermekteyiz. Günlük ortalama Bitlis, Muş, Bingöl, Elazığ ve Iğdır’dan süt alıyoruz. Bazen de bölgenin süt eksikliğinden dolayı Konya, Kayseri ve Sivas illerinden de soğuk zinciri kırmadan süt alabiliyoruz. Bu sütün 5 tonunu yoğurt yapımında kullanıyoruz. Geri kalan 7 tonu ise 5 çeşit peynir yapımında kullanıyoruz. Bu peynirlerimiz genel olarak marketlerde, kamu kurum kuruluşlarında ve askeri bölgelere satılıyor. Fabrikamızda köy tipi peynir, beyaz peynir, otlu peynir, teneke kültürlü peynir ve en önemlisi Bitlis’te ve Doğu Anadolu Bölgesinde ilk olmak üzere İzmir tulum peyniri üretiyoruz. İzmir tulumunu Balıkesir, Bursa, İzmir ve Manisa’ya satışımız mevcuttur. Bunların dışında tereyağı, ayran ve kaymak gibi ürünleri de üretiyoruz. Bu ürünlerde Doğu ve Güney Doğu illerinde bayi sistemi olarak reyonlarda yerini alıyor. Üretim alanında vardiya sistemiyle 18 personelimiz çalışıyor. 2019 yılında Tarım ve Orman Bakanlığının çıkardığı kırsal kalkınma projesiyle fabrikamızı kurduk. Yüzde 50 hibeden faydalandık. O dönemde 6 milyon TL proje değerinden yarısını hibe olarak aldık. Bunun yanı sıra yine devlet desteğiyle personel teşviklerimiz de var” diye konuştu.